Het Burgje mag ambitieuzer

1 februari 2017 om 00:00 Nieuws

ODIJK Het Beeldkwaliteitsplan voor buurtschap Het Burgje - met zo'n 140 woningen ten westen van Odijk - is momenteel in de maak. De Welstandscommissie kijkt mee en is van mening dat voor deze prachtige groene locatie de ambities best wat mogen opgeschroefd.

Voor de invulling van het dorps-landelijke karakter hebben projectontwikkelaar Nijhuis en Agnova architecten het vooral gezocht in het gebruik van verschillende materialen en het draaien van gevels ten opzichte van elkaar en van de weg.

De welstandsarchitecten lieten tijdens een overleg van afgelopen donderdag weten dat dit speelse karakter bij voorkeur tot uitdrukking wordt gebracht in de vorm van de woningen - bijvoorbeeld door een kap te laten zakken. Dit voorontwerp is nog te eenduidig van vorm omdat alle woningen uit twee bouwlagen met kap bestaan. Welstand geeft als idee mee dat wijken die juist uit dezelfde baksteen zijn opgetrokken, als speels en dorps kunnen worden ervaren vanuit een spel met vorm. De architect zei deze uitdaging op te pakken.

In het plan zit een straat met twee blokken rijtjeshuizen tegenover elkaar. Hierover zijn de meningen nog verdeeld. Is dit nou toch gewoon Vinex, of kan het ook als dorps worden opgevat? Ook hier gaat de architect nog naar kijken.

Tijdens de welstandsvergadering was er ook aandacht voor de nadere invulling van de monumentale boerderij Het Burgje. De architect is in gesprek met nieuwe gebruikers. Er is belangstelling vanuit een kookstudio, een kinderdagverblijf, naschoolse opvang en een echtpaar dat er een bed&breakfast wil starten. Zij werken samen aan een programma van eisen en komen daarna met een voorstel naar de welstand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie