Omgevingsvisie als groeibriljant

1 februari 2017 om 00:00 Nieuws

ODIJK Omdat de Omgevingsvisie Kromme Rijnstreek, die de gemeente Bunnik samen met Houten en Wijk bij Duurstede maakt, door de Bunnikse gemeenteraad als een groeibriljant wordt gezien zal het geen wijzigingen aanbrengen. Dit is de uitkomst van een opiniërend debat. Het was Jan Buzepol (Liberalen) die het als groeibriljant bestempelde: "Het is iets totaal nieuws en unieks, wat zal gaan groeien en zich zal gaan ontwikkelen in het gebruik. We zullen het nog regelmatig bijstellen, is onze verwachting." Ook Leny Visser (CDA) zag het als startdocument dat zich in de praktijk verder zal ontwikkelen.

COMMISSIE Wie de aanvragen gaat beoordelen is een punt dat onduidelijkheid geeft. Kennelijk komt er een maatwerkcommissie. Wie hebben daar zitting in, vroeg Henny Mourits (P21) zich af?

Wethouder Erika Spil (P21), die voor het eerst het woord voerde tijdens de raadsvergadering, antwoordde: "Jullie mogen trots zijn dat u deze Omgevingsvisie heeft. Hiermee bent u absolute voorloper in het land. Het is inderdaad een groeibriljant. In de maatwerkcommissie komen geen hotemetoten, wel ambtenaren van de drie gemeenten en vaak ook iemand van de ODRU. Verder wordt er steeds gekeken welke belanghebbenden aanwezig moeten zijn, dus de samenstelling zal steeds variëren."

GELD Op de vraag vanuit het CDA naar de kosten zei Spil: "In Bunnik blijft de beoordeling door dezelfde mensen worden uitgevoerd, zij gaan alleen hun werk op een andere manier doen. In dit stadium is er geld nodig voor het digitaliseren van de Omgevingsvisie, en voor het maken van een kortere versie die toegankelijk is voor een groot publiek. Dat komt neer op 75.000 euro voor de komende drie jaar."

TIJDIG Vanuit P21 werd de vraag gesteld hoe de gemeenteraad op de hoogte wordt gebracht van adviezen vanuit deze commissie. Paul Heijmerink (P21): "We krijgen altijd een Discussienota als een aanvraag buiten het bestemmingsplan valt, die gevallen komen nu in de maatwerkgroep. We willen in beginstadium worden geïnformeerd en niet pas als het besluit is genomen." Erika Spil zei dat ze even wil studeren op de praktische uitvoering hiervan.

PROCEDURE Ook al gaat Bunnik geen moties en amendementen indienen, misschien doen Houten of Wijk bij Duurstede dat wel. De Bunnikse raadsfracties moeten hier dan wel naar kijken. Idee was om alle ingediende moties en amendementen in te brengen in een 'afstemmingsoverleg' met alle 21 fracties uit de Kromme Rijnstreek. Jan Buzepol noemde dit te omslachtig en wil alleen overleg over moties en amendementen die zijn aangenomen door een andere gemeenteraad. Ook het CDA is voorstander van deze werkwijze.

Afspraak is eerst aan te zien of Houten en Wijk bij Duurstede moties en amendementen op de Omgevingsvisie indienen. Zo ja, dan kijkt de agendacommissie hoe dit het best kan worden afgestemd met de Bunnikse gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie