Filmhuis draait eerst film

25 januari 2017 om 00:00 Nieuws

ODIJK Het Filmhuis in Odijk draaide in februari 2007 haar eerste film, Habla con Ella, in het oude Dorpshuis aan de Zeisterweg. Precies tien jaar later, op 3 februari, wordt dezelfde film gedraaid, in de huidige thuishaven De Schoudermantel. Het concept van het Filmhuis is door de jaren heen niet veranderd en al die jaren genieten vele Odijkers van de bioscoop in eigen dorp.

Agnes Corbeij

In 2007 waren het José Nollet en Anita Vernooij die graag eens in hun eigen dorp naar de film wilden kunnen. Dus huurden ze een zaal in het Dorpshuis, zochten uit hoe je een vergunning kreeg voor het draaien van een film en verkochten kaartjes. Het was meteen een doorslaand succes, er bleek behoefte aan te zijn. Annet Koenders: "Ik had toen kleine kinderen, waardoor ik nooit meer naar de bioscoop ging. Terwijl ik dat wel erg leuk vond. Dus ik ging naar deze film en gaf me meteen op voor de werkgroep." Annet, en ook José, zitten nog altijd in de werkgroep.

SCHOUDERMANTEL De eerste vier films werden in het Oude Dorpshuis vertoond, sindsdien huist het Filmhuis in de Schoudermantel. Annet: "In het oude Dorpshuis moesten we alle ramen afplakken. Terwijl hier gewoon de apparatuur hangt en het scherm lekker hoog hangt." De eerste jaren werden alleen filmhuisfilms gedraaid, vaak psychologische drama's, Taiwanese films of Zuid-Amerikaans. Annet: "Om de doelgroep iets te verbreden zijn we laten ook andere soorten films gaan draaien. Met af en toe een kaskraker zoals The Hurt Locker, tussendoor."

De werkgroep bestaat gemiddeld uit negen of tien personen en om beurten draaien zij diensten tijdens de filmavonden. "We hebben wel eens overwogen om een officiële stichting te worden, maar dan móet je ook heel veel. Statuten, vergaderingen, rekeningnummer. En eigenlijk zien we de charme er ook wel van in om dat niet te hebben allemaal." De kaartjes worden gewoon contant afgerekend, aan de deur of bij de verkooppunten in de drie dorpen.

APPARATUUR Heel af en toe hapert de apparatuur. "We hebben begin 2008 een keer een kapotte beamer gehad tijdens de film Mar Adentro. Die hebben we de maand erop nog een keer gedraaid. Vorig jaar ging het ook goed mis met de beamer, waardoor we een film moesten staken en de marathon af moesten lasten. Maar ook dat is weer opgelost en sindsdien gaat het goed."

Met de inkomsten van de kaartjes kan de huur en de vergunning voor de film ongeveer betaald worden. "De ene keer maak je winst, de andere keer verlies. Als we te weinig geld hebben, nemen we een film zonder plus-vergunning. Dat betekent dat we geen reclame mogen maken met de naam van de film en de poster. Dan zetten we een verassingsfilm op het programma. En toen we geld over hadden, hebben we kussentjes gekocht voor op de stoelen."

KAARTEN Voor de jubileumvoorstelling op vrijdag 3 februari zijn nog kaarten verkrijgbaar. Op zondag 5 maart wordt de jaarlijkse Filmmarathon vertoond, met het thema 'feest'. Voor het eten wordt de film Blues Brothers vertoond, en na het eten The Commitments. Zie ook filmhuisodijk.nl .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie