Wereldkampioenen dansen

25 januari 2017 om 00:00 Sport

HOUTEN Charlotte en Eric Voorn uit Houten zijn op 4 december 2016 in Disneyland Parijs voor de derde keer wereldkampioen Ballroom dansen geworden. Ze werden in 2010 en 2011 al wereldkampioen in de leeftijdscategorie 30plus. Ze werden nu voor het eerst kampioen in de nieuwe leeftijdscategorie 40plus. Ze hebben nog een grote ambitie; winnen in de jaarlijkse Ballroom danswedstrijd in Blackpool in Engeland waar ze al wel podiumplaatsen behaalden, maar nog nooit eerste werden.

John van Amerongen

"De eerste keer is altijd bijzonder", zo zeggen ze, maar Eric en Charlotte vertellen dat het iedere keer toch weer spannend is. Charlotte: "Het blijft een jurysport." Dansen is hun passie, ze gaan er zeker nog mee door. "Je bent nooit klaar, het kan altijd beter", zo zegt Eric. "Op muziek bezig zijn is heerlijk", zo zegt Charlotte. "Het is de mooiste sport die er bestaat", zo zegt Eric. Ze gaan veel naar Engeland om daar te trainen en dansen daar ook ieder jaar mee in de prestigieuze Ballroom wedstrijd in Blackpool. De wedstrijd in Blackpool gaat tussen 200 paren vanuit de hele wereld. Op een WK Mogen alleen de twee beste paren uit een land mee doen.

FANATIEK Ze dansen allebei vanaf hun 12e jaar en dansen nu al weer 26 jaar samen. Ze zijn bij elkaar gekomen als danspaar, maar het klikte zo goed dat ze al vrij snel na hun start als danspaar een echtpaar werden. Ze hebben één dochter, Lorraine, die ook besmet is met het dansvirus. Ze zijn al 13 keer Nederlands Kampioen Ballroom dansen geworden. "Het is elke keer wel weer bijzonder", zo zegt Charlotte. "Je wordt toch ouder." Ze slagen er in om ondanks dat ze ouder worden nog steeds op topniveau te dansen. Ze doen er veel voor. Ze trainen ongeveer 10 uur in de week en dansen vrijwel elk weekend ergens een wedstrijd. Het blijft voor hen een uitdaging. "We zijn nog lekker fanatiek", zeg Charlotte. Ze trainen het meest in de Irenezaal en in de Rijnzaal in Werkhoven en Odijk. "Hier in Houten is het te duur. Deze zijn redelijk betaalbaar."

JURYSPORT Charlotte: Het blijft een jurysport. Je moet altijd afwachten wat de jury wil zien. Bij Ballroom dansen moeten paren de Engelse Wals, de Tango, De Weense Wals, de Slow Foxtrot en de Quickstep dansen. In de finale moeten paren alle vijf de dansen achter elkaar dansen in anderhalf tot twee minuten per dans. De juryleden moeten in die tijd de finaleparen bekijken en beoordelen. Juryleden staan op een aantal plekken langs de vloer te kijken. Als het net bij een bepaald jurylid even iets minder gaat, dan kan dat zo maar punten schelen.

DISNEYLAND Het kampioenschap wordt altijd gedanst in één van de hotels van Disneyland Parijs. "Die hotels hebben allemaal grote zalen", zo zegt Charlotte. In de tussenliggende jaren tussen hun laatste kampioenschap in 2013 en hun laatste kampioenschap in 2016 scoorden ze ook hoge punten en haalden meestal podiumplaatsen. Ze werden in die jaren echter geen eerste, zo vertelt Eric.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie