Wijkse Nieuwjaarsduik

28 december 2016 om 00:00 Sport

WIJK BIJ DUURSTEDE Stichting WijkNogLeuker organiseert op Nieuwjaarsdag wederom de Wijkse Nieuwjaarsduik op de GravenBol.

Ali van Vemde

Na een goed 2016 van WijkNogLeuker, met een fraaie nazomer op de GravenBol en een mooie KunstMarkt als hoogtepunten, gaat het nieuwe jaar jaar van start met een frisse duik in de plas op GavenBol. Voor de 'bikkels', de echte helden onder ons, een absolute must!

VIJFDE KEER De Nieuwjaarsduik is niet in Nederland uitgevonden. Die eer gaat naar de Canadezen, die al in 1920 het water in doken. Scheveningen volgde in 1960. Jaarlijks trekt dit vele deelnemers, zo'n 7000 tot 10000 mensen nemen hieraan deel. Daarnaast wordt de Nieuwjaarsduik in tal van andere plaatsen gehouden. Maar sinds lang ook in Wijk een traditie, dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door WijkNogLeuker.  Iets minder massaal maar daarom niet minder leuk. Verenigingen, buren, vrienden en gezinnen lopen of rennen met elkaar het water in, dat soms heel koud is. Ieder jaar zorgt weer voor verrassingen: van mist tot lauwe plons of ijzig koud. Een aantal deelnemers gaan te water in vreemde creaties. Het weer is onvoorspelbaar, maar een creatieve outfit heb je zelf in de hand. Verras de organisatie en bedenk een mooie outfit!

SPONSORS Ook dit jaar wordt de Nieuwjaarsduik gesponsord door onze eigen Wijkse ondernemers. Drukkerij Den Hoed verzorgt het drukwerk en Sportschool Techno de warming-up. Slagerij Mulder uit Wijk bij Duurstede en Slagerij Zumbrink uit Cothen zorgen er voor dat er na de duik een heerlijke, warme kop erwtensoep met rookworst klaar staat voor de deelnemers.

PROGRAMMA Het programma ziet er als volgt uit. Tussen 11.00 en 11.45 uur kunnen de Nieuwjaarsduikers zich aanmelden en inschrijven. Om 11.45 uur begint de warming-up om lekker opgewarmd aan de duik te kunnen beginnen. Ieder jaar weer een groot succes als met een gezellig muziekje de spieren losgemaakt worden en er lekker wordt gesprongen. Als de deelnemers allemaal opgewarmd zijn is het om 12.00 uur zover en dan klinkt het startschot. Dit startschot zal dit keer worden gelost door de bekende Wijkenaar en sporter Tobias Wijnmaalen van Stichting WijkSport. Na de duik kan er weer worden opgewarmd. Met een handdoek om of in een warme badjas is er heerlijk warme soep.

VEILIGHEID Bij het organiseren van dit evenement staat veiligheid voorop. Voor de veiligheid stellen het duikersteam van Brandweerdistrict Heuvelrug en de EHBO vrijwilligers beschikbaar. Ieder jaar staan zij paraat voor het geval zich calamiteiten voordoen. En de mannen van de brandweer gaan met alle plezier ook zelf het water in.

Voor iedere 'Nieuwjaarsduiker' heeft de organisatie een echte Wijkse ijsmuts klaar liggen. Zorg dus dat je er bij bent op zondag 1 januari om 11.00 uur op de GravenBol. Een mooi begin van het nieuwe jaar. Misschien het eerste goede voornemen voor 2017? Een frisse duik in de GravenBol!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie