Van A naar Breder

19 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Heeft u de kampeerspullen al klaarstaan? We trekken er binnenkort namelijk weer massaal op uit. Nee, geen zonnige bestemming op een camping municipal of gezellig met de hele buurt naar camping de Boomgaard. Nee, dit is een serious request. Het is weer tijd om boomhutten te bouwen. We slaan het tentenkamp op, uit protest, in en onder de bomen langs de A27, net als tijdens de slag om Amelisweerd in 1982: 'Amelisweerd, niet geasfalteerd!' en 'nieuwe wegen: zure regen!'

Onze minister van Infrastructuur en Milieu zet de plannen voor verbreding van de A27 door. Zij heeft overduidelijk de reductie van de file top-50 in haar target. Ze heeft alle 1376 zienswijzen op het ontwerptracébesluit gelezen en gewogen. Ook Bunnik laat zich daarin niet onbetuigd. Uit naam van de burgemeester twijfelt de gemeente aan de nut en noodzaak van de verbreding en vreest effecten op het verkeer tijdens de werkzaamheden. Bunnik zienswijst: "wij constateren dat het project een groot, negatief effect heeft op het fraaie landgoed Amelisweerd" en wil dat de maatschappelijke waarde van het natuurgebied minimaal gelijk blijft.

Haast is geboden, want terwijl de actie 15 tegen 14 nog bezig is met het crowdfunden van een nieuw onderzoek of deze verbreding wel nodig is, publiceert het ministerie op 19 januari het Tracébesluit. Daar kan tot 2 maart beroep tegen worden aangetekend bij de Raad van State. Wees dus snel, want het ministerie walst door. Net als in 1982. Toen had Rijkswaterstaat het bos al gekapt tijdens het kort geding tegen de kap.

En terwijl extra asfalt opnieuw een serieuze bedreiging vormt voor het bosgebied, kibbelt politiek Bunnik nog over een oud-wethouder en een, uiterst onwaarschijnlijk, plan voor een spoorverbinding door Amelisweerd. Kappen nou. Bunnik heeft haar zienswijze ingediend en moet nu haar mannetje staan. En als het zover komt, dan neem ik aan dat onze burgemeester een royale bungalowtent in Amelisweerd opzet. En dat de hele Bunnikse politiek er kwartier maakt. Want wie A zegt moet ook Nee zeggen!

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie