Archeologen vinden grafveld en hofstede

7 december 2016 om 00:00 Voorpagina

ODIJK Bij archeologisch vooronderzoek in Odijk hebben archeologen resten van een grafveld uit de Romeinse tijd en resten van de middeleeuwse hofstede Vinkenburg in kaart gebracht. Het onderzoek is twee weken geleden uitgevoerd, in opdracht van de gemeente Bunnik, door archeologisch adviesbureau ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort. Het ging vooraf aan de bouwplannen voor de aanleg van de buurtschappen 'Het Burgje' en 'De Heuveltjes' bij de monumentale boerderij 'Het Burgje'.

Dat onder de grond bij de Vinkenburgerweg belangrijke archeologische resten liggen, was al langer bekend. Het gebied waar nu Odijk ligt, maakte in de Romeinse tijd deel uit van het Romeinse rijk. Al eerder zijn hiervan resten gevonden bij archeologisch onderzoek bij het gemeentehuis en recentelijk nog bij de aanleg van de rotonde in de N229. Ook was bekend dat onder de monumentale boerderij Het Burgje de fundamenten van een Middeleeuwse Hofstede liggen.

KRINGEN In de jaren 90 van de vorige eeuw werden op luchtfoto's raadselachtige kringen in de geteelde gewassen op een perceel naast Het Burgje ontdekt. Enkele jaren geleden zijn bij een archeologisch booronderzoek op deze locatie resten van een Romeins grafveld gevonden. De exacte plaats en de grootte hiervan zijn nu door middel van een gravend proefonderzoek in kaart gebracht.

Daarbij is gebleken dat het grafveld op een langgerekte natuurlijke verhoging in het landschap ligt en dat aan de noordzijde hiervan een voorloper van de rivier de Kromme Rijn lag. Er zijn, over een lengte van circa 150 meter en een breedte van ongeveer 30 meter, resten van begravingen gevonden. Vermoedelijk liggen er ongeveer 150 'Romeinse Odijkers' begraven. Naar verwachting kan het grafveld veel informatie geven over het grafritueel in de Romeinse periode en over de leeftijdsopbouw en gezondheidstoestand van de toenmalige bevolking.

HOFSTEDE Op basis van historische geschriften werd verwacht dat in het onderzoeksgebied resten van de al lang verloren gewaande hofstede 'Vinkenburg' liggen. Door dit onderzoek is hiervan nu de exacte locatie ontdekt. Het bleek te gaan om een vierkant terrein met een doorsnede van circa twintig meter met daar omheen een gracht van circa vijf meter breed. Op het middenterrein zijn resten van muren, vloeren, paalkui-len en een waterput gevonden.

Op basis van de vondsten kan voorlopig een datering in de middeleeuwen tot in de nieuwe tijd worden gesteld. Of het hier gaat om een echt kasteel of dat het meer om een soort van 'herenboerderij' gaat zal uit verder gravend onderzoek moeten blijken.

GRACHT Tijdens het onderzoek is ook informatie verzameld over de loop van een tot dusverre onbekende gracht. Deze ligt aan de oostkant van de huidige monumentale boerderij Het Burgje en heeft een breedte van maar liefst acht meter. Het is nog niet duidelijk welke functie deze gegraven waterloop binnen het complex had. In de komende periode zal hier naar verwachting verder archeologisch onderzoek naar worden gedaan.

De archeologen gaan de komende tijd alle sporen en vondsten beschrijven en rapporteren. Op basis daarvan zal de gemeente Bunnik bepalen hoe met de archeologische resten wordt omgegaan. Bij het maken van het ontwerp voor de buurtschappen heeft projectontwikkelaar Explorius inspiratie geput uit de archeologische en monumentale waarden van Het Burgje. Binnen de nieuwe ontwikkeling zal de eeuwenoude boerderij Het Burgje als historisch middelpunt dienen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie