Jan Terlouw „Dien het publieke belang"

5 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Terlouws pleidooi in 'De Wereld draait door' krijgt alom veel waardering. In schril contrast hiermee stond het debat in de Bunnikse gemeenteraad over het Scholeneiland op 24-11-16. Liberale politici, de nieuwe 'realisten', dienden niet het publieke belang maar staken potentiële private investeerder(s) voor een tweede gezondheidscentrum op het Scholeneiland een veer in de kont.

Het publiek op de publieke tribune bleef verbijsterd achter na een debat dat én niet had mogen plaatsvinden én geen debat was. De enige overgebleven wethouder in Bunnik meende voldoende ingelezen te zijn om het van zijn zojuist afgetreden collega te kunnen overnemen.

Een tweede gezondheidscentrum in een groot privaat gebouw, waarin leegstand onontkoombaar is en waardoor in het dorp meer leegstand komt. Waarom drie verdiepingen? Omdat de investering anders onvoldoende rendement oplevert? Een centrum dat verkeer aantrekt en waardoor de luchtverontreiniging in de directe omgeving van ruim 600 schoolkinderen verveelvoudigt.

Indien huisartsen, niet allen, meer praktijkruimte nodig hebben, is het scholeneiland daarvoor echter niet de locatie. Wanneer de gemeente een visie zou hebben op eerstelijns gezondheidszorg en zich daarvoor inzet, zijn oplossingen in het centrum van het dorp te vinden.

Hoe komt het dat politici hun kokervisie steeds verder vernauwen? Bureaucratische stapeling van besluiten over het Scholeneiland sinds 2008 zijn voor hen de enige werkelijkheid? De werkelijkheid anno 2016 en het publieke belang kennen zij niet?. Argumenten van burgers, jong en oud, worden met een aai over de bol gepareerd en genegeerd. De weg van het private geld staat voor hen boven het publieke belang?

De fractievoorzitter van P21 gaf terecht aan, dat de discussie over nieuwbouw op de Scholeneiland de kloof tussen burgers en politici ernstig verbreedt. Onbegrijpelijk dat zijn woordvoerder meedeed aan die verbreding en verdieping van die kloof.

Speelgroen en natuurtuin worden opgeofferd aan gebouwen die de scholen in de schaduw stellen en aan parkeerplaatsen. Kinderen worden het kind van de rekening. En die ernstig dementerende dorpsgenoten komen er minstens zo bekaaid van af met een terrasje op het noorden-oosten waar zij 150 dagen in het jaar op lege schoolgebouwen staren. Ook voor hen zijn er betere locaties.

Wanneer kiezen politici voor het publieke belang en wijzen zij potentiële investeerders op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?

Rob de Coole

Bunnik 4-12-16

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie