Officiële onthulling hertenbeelden Zeisterbos

2 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ZEIST Boswachter Joris Hellevoort van Utrechts Landschap onthult donderdag 8 december officieel de hertenbeelden in het Zeisterbos. Dit doet hij samen met Marcel Fluitman, wethouder in de gemeente Zeist en Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van Utrechts Landschap.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de restauratie van de beelden. Boswachter Hellevoort: "Soms doe je een ontdekking waardoor je hart een sprongetje maakt. Bijna niemand wist nog dat er twee levensgrote zinken edelherten in het Zeisterbos liggen, ze waren helemaal begroeid met mos en algen. De beelden zijn bijna 200 jaar geleden gemaakt door de Zeister ontwerper Ludwig Wilhelm Schütz. Dat wouden we niet verloren laten gaan."

CROWDFUNDING Dat de hertenbeelden behouden moesten blijven, daar waren veel buurtbewoners en mensen met jeugdherinneringen aan de beelden het geheel mee eens. De staat van de kunstwerken was alarmerend. Hellevoort: '"We moesten snel ingrijpen, anders zouden de beelden verloren gaan. Het is heel bijzonder om te zien hoeveel mensen zich betrokken voelen en emotionele waarde hechten aan de beelden. Ik ben erg trots dat ik ze in volle glorie mag presenteren." De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een crowdfundingsactie, de gemeente Zeist, het KF Hein fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting van Mourik & Nazaten en de Nationale Postcode Loterij.

GROTE HISTORISCHE WAARDE De hertenbeelden zijn in 1834 gemaakt door de Koninklijke Fabriek van Gegoten Zink- en Bronswerken. In 1851 stond één van de beelden op de wereldtentoonstelling in Londen. Sinds de jaren '50 van de vorige eeuw staan ze voor de boswachterswoning in het Zeisterbos. De gemeente Zeist is enthousiast over het herstel van de beelden, steunt het project en heeft de beeldengroep voorgedragen als gemeentelijk monument.

UTRECHTS LANDSCHAP Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht en vieren in 2017 ons negentigjarig bestaan. Utrechts Landschap heeft momenteel 580 vrijwilligers, 22.500 Beschermers en 50 Bedrijfsvrienden. Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie