Benefiet voorstelling; Oudejaarsshow Bijlo's Bomenvisie

7 december 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Het is een mooie traditie dat Vincent Bijlo de Bunnikse politiek en samenleving in een Oudejaarsshow met enige regelmaat in een humoristisch licht zet - ditmaal onder de titel 'Bijlo's Bomenvisie', één van de hot topics uit de Bunnikse politiek van dit jaar. De voorstelling is op vrijdag 30 december om 20 uur in MFA De Kersentuin. 

DE WAARHEID VOORBIJ Terugblikkend noemt Vincent Bijlo 2016 een sleuteljaar: "Het is een jaar waarin het met Trump en Brexit steeds duidelijker wordt waar het met de wereld heen gaat. De oude wereldorde is nog niet voorbij, maar er is al wel aan het licht gekomen wat er gaat gebeuren. Helder is dat je steeds meer vanuit je eigen kracht moet reageren."

Vincent noemt het, in navolging van de Washington Post, het jaar van de 'post truth', waarin we steeds vaker aan de waarheid voorbijgaan. "Het maakt namelijk niet meer uit of je in een campagne de waarheid spreekt, ieder bedenkt zijn eigen waarheid. Wat je niet bevalt, dat flikker je weg. Ik noem dat fotoshoppen met de werkelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat sites met leugens steeds vaker worden geraadpleegd."

CLOSET Hoe is het met de Bunnikse waarheid gesteld? Vincent: "In grote lijnen gaan dingen hier nog net zo suffig als altijd. Ik vind Bunnik onderhevig aan een enorm gezapige bestuurscultuur. Kijk nou naar de aanval van De Liberalen en CDA op de opmerkingen van Rob Zakee over de spoorlijn. Dan lijkt wel of Bunnik geen onderdeel is van een modern Nederland, waar we een premier hebben die zelf 'pleur op' zegt. Nee, hier moet alles netjes en voorzichtig, in goed overleg - bij voorkeur tijdens een receptie van de BHIK. Burgers kijken naar de landelijke media en die kan zich uitstekend vereenzelvigen met Rob Zakee. Maar de politiek hier leeft in een parallelle werkelijkheid. Had Rob dan moeten zeggen 'van het closet gevallen'? Terwijl raadsleden het dichts bij de samenleving zouden moeten staan en de verbindende factor zouden moeten zijn. Er gaat hier dus iets enorm mis in de communicatie." Samenvattend zegt Vincent: "Lokale politiek is als pannenkoek waarop je met stroop 'geduld' schrijft."

MUZIEK De voorstelling wordt voor een belangrijk deel gedragen door muziek. Naast Mariska Reijmerink zijn dat Bastiaan Woltjer (tuba, trombone) en Mark Haanstra (bas)  - beiden onderdeel van de Konrad Koselleck Bigband waar Vincent en Mariska vaker voorstellingen mee maakten. Konrad zit die avond achter de vleugel. Ze spelen eigen liedjes, maar ook nummers van dit jaar overleden muziekhelden zoals Prince, David Bowie en Leonard Cohen.

OPBRENGST De opbrengst van deze voorstelling is bestemd voor Steunfonds Vluchtelingen Bunnik. Dit fonds steunt vluchtelingen met kosten die andere Nederlanders niet maken - denk aan tickets voor gezinshereniging of DNA onderzoek. Kaartjes (20 euro) zijn verkrijgbaar via kantoorboekhandel Van Ravenswaaij in Bunnik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie