Schaatskoorts kriebelt weer

7 december 2016 om 00:00 Sport

WERKHOVEN/ODIJK/BUNNIK Vorige week was er sprake van matige nachtvorst en dat betekent dat de ijsmeesters van de dorpen in actie komen. De lichtmasten staan klaar, de mollengangen zijn gedicht en de koek en zopie-tenten zijn er ook klaar voor. Ook al is de dooi weer ingetreden, de ijsmeesters hebben goede hoop.

Agnes Corbeij

Sjaak Oostveen is een van de mensen die zich bezighoudt met de ijsbaan in Odijk. Vorige week zaterdag, voor de vorst, hebben zij de ijsbaan opgezet. "Dat houdt in dat we de pomp in de sloot hebben gelegd om er water in te kunnen pompen, we hebben de keet geplaatst en de lampen en luidsprekers neergezet. Als het goed gaat vriezen, zijn we er klaar voor."

POMPEN Het is geen kwestie van de stop erin en vol laten lopen. "Als we hem  volpompen en verder niks doen, loopt hij vanzelf weer leeg. Er zit wel een kraantje op om hem leeg te laten lopen aan het einde van het seizoen, maar die houdt niet alles binnen. De mollen denken er anders over dan wij."

De slang van de pomp ligt nu nog in een zijslootje van de Kromme Rijn. Daar was vorige week het waterpeil nog te laag. "Als dat zo blijft, hangen we hem in de Kromme Rijn zelf." Na de vorst ging het echter weer dooien, dus schaatsen zit er nog niet in. Dat er echt geschaatst werd, is alweer een paar jaar geleden.

Maar Sjaak houdt er toch rekening mee. "Als ik ver in mijn herinnering graaf, was er een jaar waarin we in deze periode konden schaatsen. Dat was net na ons trouwen, in 1988 of 1989 ongeveer. En als het zover is, zijn we er maar vast klaar voor."

ONDER WATER Ook in Bunnik staan ze er zo in. De kaasboer uit de Dorpsstraat Jan van Manen is daar al jaren de ijsmeester. "Wij zetten de baan altijd met de Sinterklaasintocht al onder water. Dat is toen dus al geregeld. Anders kunnen er daarna nog van die biezen gaan groeien en dat moet je niet hebben bij een schaatsbaan. We maaien heel kort en zetten hem vroeg onder water."

De mollen spelen ook in Bunnik een rol. "Tja, ook hier moeten we blijven bijpompen. We maken wel wat mollengangen dicht voordat we hem vol laten lopen, maar we moeten bij blijven pompen af en toe. Gelukkig hebben we een goede pomp. Ook bijeen lage waterstand kan die het aan." De afgelopen drie jaar is er niet geschaatst, maar dat zegt niet zoveel, zegt Van Manen. "De twaalf jaar daarvoor wel. Dus het kan zomaar weer zover zijn."

SCHONE BAAN In Werkhoven is ook een groep actief bezig met de ijsbaan. Wim Oskam is een van hen. "We hebben alles in orde gemaakt. De baan is schoon van binnen, dat is het meeste werk. Vorige jaren was het te nat om er met tractors in te rijden, nu kon dat wel." Water staat er nog niet in, wel is al aan de koek en zopie gedacht. "We hebben het wiel van de tent eraf gedraaid en ter reparatie aangeboden. Die stond al drie jaar leeg."

Wim hoopt binnenkort te kunnen schaatsen. "Schaatsen met kerst, dat is het mooiste. En niet te lang, want dan neemt de animo weer af. Een week met kerst en een week in februari. Dat zou mooi zijn."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie