Receveur benoemd tot ridder

30 november 2016 om 00:00 Sport

UTRECHT/BUNNIK Joep Receveur (75) uit Bunnik werd vorige week dinsdag volkomen verrast. Tijdens de viering van het afscheid van Receveur als bestuurslid van de Van Baaren Stichting en de Stichting Van Baaren Museum in het Centraal Museum, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Ostendorp spelde de versierselen op.

Agnes Corbeij

Receveur, sinds 1976 woonachtig in Bunnik, was tot 2006 actief als notaris. In die hoedanigheid was hij ook voor diverse doelen belangeloos werkzaam. Zoals bij de verantwoordelijkheid voor de trekkingen van de landelijke loterij voor Meisjesstad van de Zusters Augustinessen van St. Monica. In 1988 werd hij gevraagd bestuurslid te worden van de Van Baaren Stichting en de Stichting Van Baaren Museum.

KUNST De Utrechtse broer en zus Lambertus (1888-1964) en Josephine (1890-1959) van Baaren woonden samen in een huis aan de Oude Gracht in Utrecht. Ze verzamelden kunst. Nog voor hun dood richtten zij een stichting op, die tot op de dag van vandaag hun collectie beheert, de Stichting Van Baaren Museum. Deze collectie - 400 schilderijen, pentekeningen en kunstvoorwerpen - is voor honderd jaar in bruikleen gegeven aan het Centraal Museum, die in de Van Baarenzaal van het museum steeds wisselende stukken laat zien.

Daarnaast bezaten de broer en zus ook vastgoed en effecten. Met de opbrengst daarvan worden goede doelen in en rond Utrecht ondersteund. Deze activiteiten worden gewaarborgd en uitgevoerd door de Van Baaren Stichting. Van beide stichtingen was Receveur 29 jaar bestuurslid, waarvan de laatste vijf jaar voorzitter.

MUSEUMDAG De Van Baaren Stichting verstrekt giften en ondersteunt  projecten. Het project 'Vrijdag Museumdag' biedt de bewoners van alle verzorgingstehuizen in de stad Utrecht de mogelijkheid om naar een museum te gaan. "We regelen de bus, de gids en koffie met taart."

Ook voor de Stichting Van Baaren Museum heeft Receveur  veel gedaan. Een van de schilderijen uit de collectie ging verloren bij de brand van het Armandomuseum in 2007. Receveur zette zich ervoor in om daarvoor in de plaats een prachtig Kartuizer Drieluik - dat in de jaren 20 al in Utrecht hing - uit de Verenigde Staten te verkrijgen en aan de collectie toe te voegen. De triptiek is permanent te bezichtigen in het Centraal Museum.

ACTIEF Ook op andere vlakken was Receveur actief in diverse stichtingen. Zoals de Stichting Vrienden van Verstandelijk Gehandicapten en de Stichting Noodhulp Utrecht. Ook is hij een van de drijvende krachten achter de jaarlijkse muziekmiddag voor ouderen (ROOS) bij Studio A12, namens Rotaryclub Bunnik.

Op 22 november werd het 60-jarig bestaan gevierd van de Van Baaren Stichting en de Stichting Van Baaren Museum. Ook was er aandacht voor het vertrek van Receveur. "Pas op het laatst werd gemeld dat er nog één spreker zou komen en toen zag ik de burgemeester binnen komen… Dat was toch wel even slikken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie