Djûke leerde over kiwi's en innovatie

30 november 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK/SYDNEY Djûke van der Maat, eigenaresse van boerderij Slagmaat aan de Marsdijk in Bunnik, was in Australië en Nieuw Zeeland voor een Global Farmers Masterclass van de Rabobank. Zij bezocht verschillende bedrijven, sprak tijdens een congres en ontmoette koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Agnes Corbeij

De Masterclass werd georganiseerd door de Rabobank. Djûke mocht mee omdat ze voorzitter is van Nuffield Nederland. "Nuffield heeft als doel om kennis uit te wisselen op het gebied van landbouw. Elk jaar krijgen 70 mensen een studiebeurs. In 2011 was ik een van hen. Toen deed ik een onderzoek naar de successen en mislukkingen van niche markten."

VERANDERING Van dat onderzoek heeft Djûke veel geleerd en die lessen past ze toe op het bedrijf dat ze onlangs officieel overnam van haar ouders Huub en Jeanette. Toen Djûke: "Er is sinds die studiereis zoveel veranderd bij ons op de boerderij. Ik heb echt leren kijken hoe ikzelf en mijn bedrijf in de maatschappij staan."

Zo schafte Djûke zonnepanelen aan. De opbrengst daarvan wordt gedoneerd. "In onze winkel krijgt de klant muntjes die hij zelf in het bakje van zijn favoriete goede doel gooit. Zo bepaalt onze klant uiteindelijk waar het geld naartoe gaat. Ook heeft het als gevolg dat je in de winkel praat over zonne-energie en bijvoorbeeld de ringslangenwerkgroep."

EEND Na die studiereis in 2011 zette Djûke Nuffield Nederland op, waar ze nu voorzitter van is. Daarom mocht ze nu mee naar de Global Farmers Masterclass in Australië en Nieuw Zeeland. "Er waren dertig boeren mee, waarvan vijf Nederlanders. De andere ondernemers hadden allemaal veel grotere bedrijven dan ik, dus ik was een beetje de vreemde eend in de bijt. Maar het was erg interessant en leuk."

In Sydney bezocht de groep het congres 'Farm2fork', waar Djûke ook zelf sprak. In Nieuw Zeeland werd een aantal bedrijven bezocht. "Ook leerde ik van mijn mede-reizigers. Zo was een van hen een kiwi-teler. Dat vond ik heel interessant omdat ik zelf kiwiplanten heb staan. Ik heb ze vijf jaar geleden neergezet en had dit jaar de eerste oogst."

MISSIE Tegelijk met de Masterclass was ook een Nederlandse handelsmissie aanwezig, inclusief de koning en koningin. Djûke werd als een van de drie innovatieve boeren aangewezen om in gesprek te gaan met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Ik had me tijdens de reis wel laten horen. Ik stel kritische vragen, ben nieuwsgierig. Ik denk dat ik daardoor deze kans kreeg."

De ontmoeting was alles behalve spontaan. "Dat werd gerepeteerd en we deden zelfs een soundcheck. Ik mocht ook geen vragen stellen, alleen hun vragen beantwoorden. Maar ze toonden oprechte interesse en koningin Máxima gaf aan dat ze blij was dat we niet alleen aan technologische innovatie deden, maar ook aan sociale innovatie."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie