Kleuters op het veld

23 november 2016 om 00:00 Sport

BUNNIK Voetballen begint niet bij de F'jes, of vanaf zeven jaar. Voetballen kan al vanaf vier of vijf jaar, in alle drie de dorpen. In Werkhoven wordt deze groep de mini's genoemd, in Bunnik de kikkers en in Odijk de bambino's. Op zaterdagochtend rond de klok van tien uur staan al deze topvoetballers in de dop op het veld, meestal vol enthousiasme.

Agnes Corbeij

In Bunnik stonden afgelopen zaterdag 18 kikkers op het veld. Met shirts in verschillende kleuren, maar allemaal met een kikker erop. In kleine groepjes leren zij de fijne kneepjes van het voetbalvak, door een vijftal begeleiders. Jolanda Wilshaus is al zo'n vier jaar de drijvende kracht van deze groep. "Daarvoor bestond de groep al zo'n jaar of vijf, dus het bestaat al zeker 9 jaar." Ook in Werkhoven en Odijk bestaan deze groepen al langere tijd.

BEGELEIDING Elke week wordt Jolanda bijgestaan door Rianne en Melissa. Zij spelen zelf in het team van de jongens onder de 17 jaar en helpen 's morgens bij de kikkers. Melissa: "Je kunt ze heel veel leren." En er is ook een praktische reden. Rianne: "De andere jeugdteams trainen door de week, dan heb ik andere dingen te doen. De kikkers trainen op zaterdagochtend, dat komt me beter uit."

Opvallend is dat de kleine jongens en meiden niet heel erg gestuurd worden op het veld. De oefening wordt een keer uitgelegd en de kleuters geven er zelf verder invulling aan. Het is vooral het plezier in het spel dat ze aangeleerd wordt. En spelenderwijs krijgen ze heel veel techniek mee, dat is duidelijk.

ALLES KAN In een hoek van het veld slalommen de kinderen om pionnen, om vervolgens af te ronden op het doel. Het is de bedoeling om tussen de pionnen ongeveer op doel te schieten, maar als er een besluit om helemaal door te lopen tot hij in het doel staat en dan te schieten, wordt daar helemaal niet raar van op gekeken. Alles kan bij de kikkers.De kinderen bedenken zelf ook oefeningen af en toe. Hoe leuk is het om op de bal te gaan zitten en dan de voeten en handen in de lucht te gooien.

Dan wordt er in een vierkant gedribbeld. Het klinkt zo simpel, maar de bal aan de voet houden en binnen een vierkant blijven is al lastig zat. Alle eventueel opgehoopte frustraties komen eruit tijdens het partijtje. Eerst twee tegen twee, dan drie tegen drie en dan op het grote veld, met alle kikkers tegelijk. Zo leren de kinderen techniek en overspel en door die ervaring zullen ze ook eerder stoppen met het bekende 'kluitjesvoetbal'.

De training wordt altijd afgesloten met wat drinken en een kikkertje (snoepje), in de kantine. Zo leren ze ook meteen de sociale kant van de sport kennen.

MEEDOEN Om erachter te komen of voetbal iets is voor jouw kind, is de kikker-/bambino-/minigroep een ideaal startpunt. Voor de kikkers in Bunnik is Jolanda de contactpersoon: jolandawilshaus@hotmail.com. Voor de bambino's in Odijk kun je terecht bij Rocco van Vliet: bambinos@sv-odijk.nl of 06-54280690. En wil je komen kijken of meedoen bij de mini's van SV Aurora in Werkhoven, mail dan Wim van de Glind: wimvandeglind@gmail.com .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie