Parochiedag van parochie H. Paus Johannes XXIII (video)

12 oktober 2016 om 00:00 Sport

SCHALKWIJK Parochie H. Paus Johannes XXIII vierde op zondag 9 oktober 2016 haar jaarlijkse parochiedag bij de RK geloofsgemeenschap H. Michaël te Schalkwijk. De parochiedag is een uiting van het feit dat alle acht de geloofsgemeenschappen uit het Kromme Rijn gebied (Houten, Schalkwijk, Odijk, Bunnik, Werkhoven, 't Goy, Cothen, Wijk bij Duurstede) zich verenigd weten als Parochie H. Paus Johannes XXIII. Rond de feestdag van deze paus, op 11 oktober, is er jaarlijks een gezamenlijke eucharistieviering en ruim gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

John van Amerongen/Charles Verwimp

Na de eucharistieviering, waarvan u hier ook beeld en geluid kunt vinden, opende burgemeester Wouter de Jong een bijzondere tentoonstelling over schietgebedjes in de H. Michaëlkerk in Schalkwijk. De Jong: "Bij het bekijken van deze tentoonstelling kunnen bezoekers op zich in laten werken hoe door de tijden heen schietgebedjes in ons leven een belangrijke rol hebben gespeeld." Burgemeester de Jong sprak enkele woorden bij deze opening die hier ook in beeld en geluid weer gegeven kunnen worden

ZONDAGMIDDAG OPEN Tot en met 6 november is de tentoonstelling op zondagmiddagen tussen 13.00-16.00 uur te bezichtigen. Tussen 14.00 - 14. 30 uur vertelt een spreker een boeiend verhaal over een onderwerp dat een directe relatie heeft met de tentoonstelling. De ene keer is het een dorpsgenoot, een andere keer iemand van de Vredesbeweging of een betrokken geschiedenisdocente. Het belooft bijzonder interessant te worden. Hiermee wordt een ontmoeting gecreëerd tussen bezoekers, jong en oud, dorpsgenoten en mensen van buiten het dorp, met de geloofsgemeenschap als centraal ontmoetingspunt. Iedereen is welkom.

AANSPREKENDE THEMA'S De tentoonstelling gaat over thema's die te maken hebben met oorlog en vrede, uit het verleden en van nu. Als lichtpuntjes krijgen ook vredesbewegingen en Amnesty International een plaats. Eigenlijk is dit thema ook iedere dag in ons aanwezig wanneer we oordelen en veroordelen, of omgaan met dilemma's en keuzes maken. Want wat is goed en fout? Wat kun je zelf veranderen? En soms merk je dat je gewoon een schietgebedje nodig hebt, omdat het ineens erg spannend wordt! Het is de derde keer dat er in deze kerk een tentoonstelling wordt georganiseerd. Er komen elke keer weer nieuwe ideeën, waardoor er inspiratie ontstaat. Zo was er in 2014 de tentoonstelling 'Kunst in de Kerk', waarin allerlei kunstenaars uit Schalkwijk en Tull en 't Waal hun kunst tentoon hadden gesteld. In 2015 was de tentoonstelling 'Foto in de Kerk', over allerlei oude maar zeer sprekende beelden uit de dorpsgemeenschap. Er werden veel verhalen gedeeld", zo vertelden betrokken vrijwilligers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie