Nederland leest en gaat in gesprek

26 oktober 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ZEIST Van 1 tot en met /30 november organiseert Bibliotheek Idea de actie Nederland Leest met als thema democratie. Bibliotheekleden ontvangen in Bibliotheek Idea een boek cadeau. Leden kunnen kiezen uit drie spannende verhalen over democratie: Heer der Vliegen van William Golding (1954), Liefde en schaduw van Isabel Allende (1986) of Morten van Anna Levander (2014).

Heer der Vliegen: van William Golding (1954). Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Ze begrijpen dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar helaas. Er ontstaat rivaliteit, er is weinig respect voor elkaar en de rivaliteit mondt uit in een bloedig conflict. Liefde en schaduw:  van Isabel Allende (1986). Lange tijd gelooft journaliste Irene haar moeder, die vindt dat democratie slechts tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime waarin respect ver te zoeken is. Terwijl Irene en fotograaf Francisco in verzet gaan, ontluikt hun liefde. Morten: De ambitieuze politicus Morten Mathijsen schuwt geen middel om minister-president te worden. Morten is een thriller die een inkijkje geeft in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag. Over hoe een politicus weinig respect heeft voor het volk, dit volk aan de kant wil zetten en toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

GA IN GESPREK In Bibliotheek Idea zijn speciale Ontmoetingsplekken. Daar vind je fragmenten uit de drie boeken die uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan. Herken jij jezelf of mensen om je heen in de verschillende personages en in de fragmenten?

DEBATAVOND NIEUWE STIJL Op 22 november organiseert Bibliotheek Idea Zeisteen debatavond nieuwe stijl. Met elkaar wordt de nuance opgezocht. Onder inspirerende begeleiding van Sonja Werners (www.positievebemoeial.nl) gaat men in gesprek over de boeken en de onderwerpen die daarin voorkomen. Herken jij personages uit de boeken in je eigen leven en in de wereld om je heen? Wat merk jij van democratie in jouw leven? Wat wil jij voor verhaal meegeven aan het politieke debat? Wat is voor jou belangrijk? We horen graag jouw stem! De Nederland Leestboeken zijn in alle vestingen op te halen tijdens service-uren. De Debatavond nieuwe stijl vindt plaats in Bibliotheek Idea Zeist onderdeel van RegioCultuurCentrum Idea. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur. Toegang: op vertoon van één van de drie Nederland Leestboeken. Aanmelden: www.ideacultuur/nederlandleest | Bibliotheek Idea Zeist

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie