Wat beweegt de jeugd?

2 november 2016 om 00:00 Sport

BUNNIK Als Buurtsportcoach voor de jeugd en jongeren in de gemeente Bunnik hou ik mij wekelijks bezig met de vraag: 'Wat beweegt de jeugd tegenwoordig?' Letterlijk en figuurlijk. Soms heb ik het idee dat kinderen opnieuw moeten leren hoe ze kunnen buiten spelen. Tegenwoordig brengen kinderen en ook jongeren veel tijd door achter de spelcomputer, smartphone en tablet.

Robin Eerkens

Er is zelfs een Nationale Buitenspeeldag om kinderen te stimuleren om naar buiten te gaan! Begrijp me niet verkeerd; ik vind het een prachtig initiatief, maar het is eigenlijk te gek dat het nodig is. Buiten spelen heeft namelijk zoveel te bieden; het verhoogt de creativiteit, draagt bij aan socialiteit en natuurlijk aan de nodige lichaamsbeweging. Ook zorgt het voor verbetering van de motoriek en leren kinderen allemaal val- buitel- en klimvaardigheden waar ze een leven lang plezier van hebben. Buiten spelen hoort bij het opgroeien.

IN GESPREK Wat beweegt de jeugd tegenwoordig? Dat is een vraag die ik mijzelf vrijwel wekelijks stel. Voor antwoorden ga ik vaak in gesprek met de jeugd zelf. Antwoorden zijn vaak heel wisselend, wat zo gek nog niet is. Behoeftes zijn immers heel verschillend. Vanwege de koude weersomstandigheden nam bijvoorbeeld de vraag naar zaalvoetballen toe.

Samen met jongerenwerker Hassan van de Schoudermantel zijn we onlangs weer begonnen in Sporthal de Lindenhof. Het grootste gedeelte van de deelnemers zit op voetbal, een enkeling zit helemaal niet op sport. Juist deze laatste groep is interessant, want waarom sporten zij niet structureel? Soms is hun keuze logisch en soms hebben ze juist behoefte aan advies.

SAMENWERKEN In mijn eigen leven heeft sport altijd een grote rol gespeeld. Van kleins af aan ben ik verbonden aan een sportvereniging. Mijn passie ligt met name in de teamsporten, want samenwerken geeft zoveel plezier. Dat samenwerken begon al tijdens het buiten spelen; bij het voetballen en het bouwen van hutten. En als er dan eens een moment was dat ik televisie ging kijken, dan was de kans groot dat er een vriendje op de bel stond te rammen om buiten te komen spelen. Dat deed ik dan uiteraard met plezier!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie