'Samen uit, samen thuis'

26 oktober 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Dag van de Mantelzorg

Agnes Corbeij

WERKHOVEN Voor alle mantelzorgers in de gemeente Bunnik wordt op zondag 20 november de Dag van de Mantelzorg georganiseerd. In congrescentrum Samaya krijgen de mantelzorgers de kans om te genieten van onder meer yoga, een wijnproeverij en het optreden van een koor. Mantelzorgers worden gevraagd zich te melden.

Voor het eerst heeft de gemeente de organisatie van deze dag uitbesteed aan Monique van Wielink en Femke Dotman, beiden uit Bunnik. Monique is lange tijd betrokken geweest bij jongerenwerk de Schoudermantel en maakt interactief theater met een boodschap. Femke is bestuurslid van Krachtig Krommerijn en Bruisend Bunnik. Samen organiseerden zij ook Betrokken Kinderen, waarbij kinderen in contact komen met maatschappelijke organisaties.

Femke: "Toen de gemeente ons drie weken geleden vroeg mee te denken over deze dag, zeiden we meteen ja. In Bunnik zijn 180 mantelzorgers geregistreerd, terwijl het er volgens landelijke statistieken zeker vijfhonderd zijn. We gaan ons best doen zoveel mogelijk mantelzorgers te verwennen."

Vaak wordt bij mantelzorger gedacht aan ouderen, maar de groep is veel groter. Monique: "Ook ouders met jonge kinderen, die bijvoorbeeld chronisch ziek of gehandicapt zijn, zijn mantelzorgers. En 40-plussers waarvan de partner een beperking heeft of langdurig ziek is, horen bij deze groep. Zij hebben allemaal recht op een leuke dag en een financieel extraatje." Alle mantelzorgers krijgen elk jaar 150 euro per jaar van de gemeente.

Als eerste gingen Monique en Femke op zoek naar een geschikte locatie. Femke: "Samaya is ideaal. Het is een prachtige locatie met rust en ruimte en de nieuwe eigenaren waren meteen enthousiast en stelden meerdere ruimten voor niks beschikbaar." Deze ruimten worden gevuld met een interactieve theatervoorstelling, schoonheidsbehandelingen, muziek van een koor, yoga en een wijnproeverij. Ook zal er een natuurfilm draaien.

De mantelzorgers mogen alleen komen, maar dat hoeft niet. Monique: "Voor sommige mensen is het juist een extra belasting als ze opvang moeten regelen voor hun partner of kind. Daarom mogen ze ervoor kiezen om samen te komen. Vaak is een leuke uitje samen voor hen niet vanzelfsprekend." Ter plekke is begeleiding aanwezig voor hen, zodat de mantelzorger kan genieten van het programma. "Ook mogen ze, als ze het niet zien zitten om alleen te komen, met een goede vriend of maatje komen."

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de mantelzorgers aan het einde van de middag, het duurt van 14.00 tot 17.00 uur, met meer energie naar buiten komen. Aanmelden kan bij Femke via fdotman@zonnet.nl of 06-52549905 of bij Monique via: 06-50246527.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie