Martijn Visser in de finale voor VN Jongerenvertegenwoordiger

14 oktober 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK De tekst die u nu leest gaat over mijn ambities om jongeren bewust te maken over klimaatverandering en verantwoordelijke consumptie. Ik zal aan u uitleggen hoe de functie van Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de Verenigde Naties mij goed in staat zal stellen deze ambities waar te maken. Na enthousiast te zijn geworden van gesprekken met vorige jongerenvertegenwoordigers heb ik mijn aangemeld en ben ik door de drie selectieprocedures gekomen. Eerst was er een brief, daarvan werden er 10 uitgenodigd voor een gesprek, en daar werden dan weer zes uitgenodigd voor een voorronde debat. Momenteel zijn er nog twee finalisten over en de campagne om VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling te worden is losgebarsten. Maar voordat ik ga uitleggen wat de functie inhoudt, is het misschien wel fijn om te weten wie ik in vredesnaam ben.

Mijn naam is Martijn Visser, ik heb mijn hele jeugd in Bunnik gewoond, en kom in de weekenden nog graag naar Bunnik voor mijn ouders. Ik ben hier met veel plezier naar school geweest, bij sportverenigingen gezeten, vrienden gemaakt en uiteindelijk uitgewaaid richting Wageningen om daar te gaan studeren: met een bachelor Biologie achter de rug houd ik mezelf nu van de straat met een master Forest and Nature Conservation. Al mijn hele leven heb ik een enorme passie voor natuur, die begonnen is in de tuin in Bunnik en de wandelingen langs de kromme rijn. Maar daarnaast heb ik veel gereisd en in het buitenland gewoond voor mijn studie, en heb buiten mijn studie veel ondernomen. Ik ben studenten- assistent, fotograaf, actief op mijn studentenvereniging en heb mij de afgelopen twee jaar ingezet voor natuurbescherming. Dit jaar heb ik samen met vier anderen een eigen organisatie opgericht: de REEFolution Foundation. We zijn in Kenia actief met het beschermen en herstellen van beschadigde kustgebieden. Er wordt namelijk met dynamiet gevist, wat, zoals u zich kunt voorstellen, een vernietigende methode voor het hele ecosysteem is. Maar door het project kwam ik erachter dat boos zijn over de vernietigende methode veel te simpel gedacht is. De vissers zijn straatarm en hebben geen andere keus om hun kinderen in leven te houden. Daarnaast weten ze niet beter. Daarom is het essentieel om communicatie, educatie en samenwerking met de lokale bevolking dit soort problemen op te lossen.

Ik heb door mijn studie en projecten gemerkt dat communicatie en educatie essentieel zijn in het creëren van bewustzijn over duurzame onderwerpen. We gaan in Nederland de goede kant op: mijn generatie wordt zich steeds meer bewust van milieuvervuiling en steeds meer mensen zetten dit bewustzijn om in actie. Toch merk ik helaas dat jongeren te weinig invloed hebben op beslissingen van beleidsmakers en politici die over onze toekomst beslissen. Juist daarom wil ik Jongerenvertegenwoordiger worden: om de meningen van mijn eigen generatie te verzamelen en die mening sterk te maken in de politiek, bedrijfsleven en op internationale VN-conferenties. In die functie zou ik me met name willen focussen op twee onderwerpen: klimaatbewustzijn en verantwoordelijke consumptie. Ik wil, door de inzet van sociale media en fotografie en film, een actieve rol spelen in het versterken van het klimaatbewustzijn onder jongeren. Daarmee bedoel ik dat ik jongeren wil laten zien dat wij als mensen een zodanige invloed op het klimaat uitoefenen dat dit tot desastreuze gevolgen leidt. Ik wil Nederlandse jongeren koppelen aan jongeren uit landen waar de gevolgen van klimaatverandering al duidelijk zichtbaar zijn om de urgentie van het probleem tastbaar te maken. Ik ben ervan overtuigd dat jongeren zorg dragen voor hun eigen toekomst. Hierin denk ik een belangrijke rol te kunnen spelen, door klimaat gerelateerde problemen te concretiseren.

Dat sluit goed aan op mijn tweede punt, verantwoordelijke consumptie. Dit wil ik bevorderen door jongeren op een positieve manier te vertellen dat ze door kleine gedragsveranderingen veel duurzamer kunnen leven. In mijn persoonlijke omgeving heb ik vaak gezien hoe kleine gedragsveranderingen van een paar individuen andere jongeren kunnen aansporen hetzelfde te doen: jongeren die tweedehands kledingmarkten organiseren, hun vakanties liftend in plaats van vliegend doorbrengen, zelf energie opwekken, minder vlees gaan eten, of eenvoudigweg hun plasticgebruik minimaliseren. Het zijn ideeën van alle tijden, die door mijn generatie met hernieuwde energie worden aangegrepen.

Deze ideeën verdienen aandacht. Ze geven mij het vertrouwen dat ik met mijn passie en doorzettingsvermogen veel jongeren in beweging kan krijgen om in Nederland en internationaal onze belangen te behartigen. Door middel van debatten en speeches ben ik de voorrondes doorgekomen en nu in de finale ronde komt het aan op campagne voeren en zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. Op de finaledag 24 oktober zal tijdens de Nacht van de VN bekend worden gemaakt wie de nieuwe VN- Jongerenvertegenwoordiger wordt. Om mijn ambities ook daadwerkelijk uit te voeren heb ik jullie stem nodig, want "Martijn doet het" niet zonder jullie. U kunt op mij stemmen tot 24 oktober door "Martijn" te sms'en naar 5040 of online via www.jongerenvertegenwoordigers.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie