Utrechts Landschap legt poel aan dankzij gift

14 oktober 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK Utrechts Landschap heeft dankzij een gift van Stichting Mazzel en Huising/de Stigter Fonds een sloot op De Kurk bij Odijk kunnen omvormen tot een poel met een natuurvriendelijke oever. Hierdoor krijgen planten en dieren meer ruimte in het coulisselandschap van de Langbroekerwetering.

De sloot is losgekoppeld van de omliggende sloten en de oevers zijn minder steil gemaakt. De omliggende landbouwsloten zijn over het algemeen voedselrijk. In de nu gevormde poel komt schoon kwelwater omhoog, waardoor er een vegetatie kan ontstaan van waterdrieblad, holpijp en waterviolier in de poel, rietorchis, geelgroene zegge, blauwe zegge, echte koekoeksbloem en moeraskartelblad. Wat dieren betreft biedt de poel ruimte aan de komst van de ringslang, heikikker en kamsalamander. Naast de poel heeft Utrechts Landschap zijn twee broeihopen voor de ringslang aangelegd. Utrechts Landschap beheert in de Langbroekerwetering een aantal kleine percelen met verschillende biotopen die van belang zijn voor de biodiversiteit in dit prachtige kleinschalige cultuurlandschap.

UTRECHTS LANDSCHAP Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht, is in 1927 opgericht en viert in 2017 het negentigjarig bestaan. Utrechts Landschap heeft momenteel 580 vrijwilligers, 22.500 Beschermers en 50 Bedrijfsvrienden. Onze natuur en erfgoed is letterlijk dicht bij Utrechters. Utrechts Landschap koopt natuurgebieden aan, ontwikkelt ze als het nodig is, maar vooral beheert ze natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast heeft Utrechts Landschap belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie