Avond van de Utrechtse Melkveehouderij op 27 oktober

11 oktober 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Melkveehouders uit Utrecht zijn van harte welkom op de Avond van de Utrechtse Melkveehouderij. Op deze avond staat het thema energieneutrale melkveehouderij centraal. Belangstellenden kunnen op 27 oktober vanaf 19:00 terecht bij De Landgoederij, Camminghalaan 30 te Bunnik. Aanmelden is niet nodig.

Gedeputeerde Bart Krol opent de avond. Aansluitend vertelt Greet Ruitenberg over de lessen die getrokken kunnen worden uit Energiescans. Greet Ruitenberg: "Deze scans zijn ingevuld door duizenden melkveehouders over heel Nederland. Uit de gebundelde informatie kunnen we conclusies trekken waar elke melkveehouder profijt van heeft".

Jan Willem Straatsma van FrieslandCampina gaat vervolgens in op de mogelijkheden van mono-vergisting. Hij vertelt over het project Jumpstart dat onlangs gelanceerd is. Dit project faciliteert melkveehouders die samen met anderen, mono-mestvergisting op het eigen bedrijf willen realiseren.

Op de bedrijvenbeurs kunnen bezoekers vervolgens kennismaken met aanbieders van energiezuinige toepassingen en duurzame energieopwekking.

Op de avond worden in aanwezigheid van de gedeputeerde de drie voorbeeldbedrijven van het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij gepresenteerd. Deze bedrijven vervullen een centrale rol in de uitvoering van het trajectplan Energieneutrale Melkveehouderij. Onder begeleiding van experts meten de bedrijven hun verbruik en nemen ze maatregelen ter besparing van gas, elektriciteit en diesel en het duurzaam opwekken van elektriciteit. Op de bedrijven wordt daardoor in de praktijk zichtbaar wat mogelijk is op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Met die kennis kunnen ook andere melkveehouders op termijn makkelijker de stap zetten richting een energieneutraal melkveebedrijf.

Besparen en duurzame energie opwekken is op veel bedrijven economisch interessant. Het versterkt het bedrijf, niet alleen door de lagere kosten maar ook omdat hiermee ingespeeld wordt op belangrijke milieu- en maatschappelijke vraagstukken. Er is al geruime tijd aandacht voor het onderwerp energieneutraal ondernemen en door veel melkveehouders zijn al flinke stappen gezet. Op 27 oktober kunnen melkveehouders informatie ophalen over maatregelen die voor hen toepasbaar zijn.

Zelf aan de slag met energiebesparing of duurzame energieopwekking? Verken de mogelijkheden op www.lami.nl/ENM.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie