Scheidsrechters zijn onmisbaar in de sport

19 oktober 2016 om 00:00 Sport

BUNNIK De Week van de Scheidsrechter werd landelijk gehouden van 1 tot 9 oktober, maar bij Bunnik '73 was er afgelopen zaterdag extra aandacht voor de scheidsrechters van de club. Ook andere verenigingen besteedden er aandacht aan. Scheidsrechters zijn onmisbaar in de sport en toch lijkt het soms een ondankbare taak.

Pim van Haaren (24) fluit regelmatig wedstrijden bij korfbalvereniging Midlandia. "Ik ben daarmee begonnen toen ik een jaar of zeventien was. Het is gebruikelijk dat je op die leeftijd iets voor de club gaat doen naast alleen zelf spelen. De een gaat fluiten, de ander coachen of in het bestuur. Ik koos voor de rol als scheidsrechter omdat ik het wel leuk vind om een wedstrijd te begeleiden."

COMMENTAAR Sinds dit jaar fluit Pim vooral seniorenwedstrijden, maar eigenlijk vindt hij jeugdwedstrijden leuker. "De kinderen interesseert het niet wie er fluit en hoe je fluit, die willen gewoon een wedstrijd spelen. Bij de senioren krijg ik eerder commentaar op beslissingen. Ik kan er wel mee omgaan, maar het maakt het minder leuk."

Dezelfde ervaring heeft Ralph Heirman, coördinator van de scheidsrechters bij SV Odijk. "Ik ben er zes jaar geleden mee begonnen omdat er te weinig scheidsrechters waren. Dat probleem is er nog steeds. Het respect voor de scheidsrechter is ver te zoeken af en toe. Het publiek, de leiders en coaches moeten soms eens achter hun oren krabben als je hoort wat er allemaal geroepen wordt. Ze zouden wel eens wat minder commentaar mogen hebben."

Vooral voor de jonge scheidsrechters is dat funest. Ralph: "Bij de jeugd staan er soms jongens van twaalf of veertien jaar te fluiten en die krijgen dan een heleboel shit over zich heen af en toe. Dan is het niet zo vreemd dat er te weinig zijn."Bij Midlandia werd er extra aandacht geschonken aan het feit dat er zonder scheidsrechters geen wedstrijden mogelijk zijn. Pim van Haaren: "Ik ben ook coach van een B-team en ik heb de spelers allemaal extra op het hart gedrukt dat de scheidsrechter bedankt moet worden. Dat doen we altijd, maar nu extra."

NIEUWE LICHTING Bij de hockeyvereniging in Bunnik is geen sprake van een tekort aan scheidsrechters. In deze sport is het vrij gebruikelijk dat iedereen leert fluiten. Ton van Hekezen, voorzitter van Hockey Club Kromme Rijn: "Hele teams halen tegelijk hun papieren. Dat betekent niet dat iedereen ook gaat fluiten, maar bij de jeugd is dat wel gebruikelijk."Precies in de Week van de Scheidsrechter leverde HCKR een hele lichting nieuwe scheidsrechters af. In september deden 24 mensen een cursus, die nu allen een scheidsrechterskaart in hun bezit hebben. Afgelopen dinsdag 11 oktober deed een tweede groep leden en ouders examen.

Sinds dit jaar is er behalve een theoretisch deel, ook een praktijkavond opgenomen in de cursus. Tijdens die avond krijgen de scheidsrechters de gelegenheid om begeleid een wedstrijd te fluiten. Voorzitter Ton van Hekezen: "De kwaliteit van de arbitrage is belangrijk voor de club. We zullen daarom blijven investeren in het opleiden van scheidsrechters."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie