Cult-uur U

26 september 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Elke vrijdag krijgt mijn dochter al haar kunstwerken mee naar huis. Het is de productie van een hele week groep 3. Thuis bekijken we de tekeningen en de echte pareltjes mogen nog even blijven. Voor de rest hebben we een mooi plekje in de blauwe kliko, waar ze heel terloops in verdwijnen. Ik ben nou eenmaal een cultuurbarbaar. Maar daar zijn er meer van.

Kijk daarom goed uit als je een wandeling maakt langs de Kromme Rijn. Struikel niet over omgereden limietpalen. Deze handgemaakte grenspalen uit ons cultureel erfgoed stonden vreselijk in de weg bij werkzaamheden voor het hoogheemraadschap aan de oevers van de Kromme Rijn. Heel onhandig van zo'n stukje oude steen. En wat kan het hoogheemraadschap er nou aan doen dat zo'n unieke limietpaal van het voormalige Ministerie van Oorlog stuk is?

Verderop aan de Kromme Rijn dreigt het Museum Oud Amelisweerd kopje onder te gaan. Na een miljoeneninjectie wordt het prijswinnende museum nu aan haar lot overgelaten. De provincie en de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Bunnik staan langs de kant en kijken naar elkaar terwijl het museum water maakt, maar vooralsnog wil geen van de bestuurders een nat pak halen. Vreemd, want met een gering budget is de redding van dit museum een koud kunstje.

Onderwijl staat kunst de komende tijd centraal in Bunnik. De 'kunstminners' richten hun vizier op de Kunstroute die in het weekend van 1 en 2 oktober wordt gehouden. Zij kunnen uren culturen in de ateliers van 17 Bunnikse kunstenaars, die zijn aangesloten bij Kijk Kunst in Bunnik. En de 'kunstbeginners' kunnen de komende tijd aanhaken bij Creatief bij Lisanne; 'Van Dummy tot Da Vinci', een creatieve cursus volgen bij Colorato of meedoen met een creatieve Ont-dekkingstocht.

Ik ben geen kunstkenner, dat zal mijn dochter beamen. Maar ik weet wel dat we heel zuinig moeten zijn op ons cultureel erfgoed. Het draagt bij aan de leefbaarheid en het verrijkt onze samenleving. Het is uur U: het MOA moet blijven, maar dan moeten de 3 gemeenten en provincie de handen ineenslaan. En dat wordt nog een hele kunst!

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie