Bestemmingsplan De Raaphof wankelt

23 september 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

DEN HAAG De kans is groot dat de gemeente Bunnik opnieuw aan het werk moet met het bestemmingsplan voor bedrijventerrein De Raaphof aan de Schoudermantel. Het plan voor het terrein van ondernemer Kassing werd woensdag door de Raad van State gekraakt.

Het bedrijventerrein biedt onder meer plaats aan twee veemarkten, discotheek Brothers/Studio A12 en stallingen voor touringcars en vrachtwagens. Een nieuw bestemmingsplan is hard nodig, want het voorgaande plan is bijna 35 jaar oud. De normale looptijd van een bestemmingsplan is 10 jaar.

Sinds 1982 zijn allerlei activiteiten via aparte procedures vergund. Dat zorgde er volgens de Raad van State voor dat het lastig was om een goed beeld te krijgen van wat er zich afspeelt.

Het nieuwe bestemmingsplan maakt ook een uitbreiding van de activiteiten mogelijk. Maar hoe groot die uitbreiding is, konden woordvoerders van de gemeente niet exact aangeven. Nog kwalijker voor de gemeente werd het toen de verkeerssituatie op en rond het terrein aan de orde kwam.

De familie Van der Horst, buren van het bedrijventerrein, wezen de Raad op de overbelaste en gevaarlijke situatie. De gemeente heeft wel enig onderzoek naar de verkeerssituatie laten doen. Maar volgens de Raad is dat onderzoek niet duidelijk genoeg en onvolledig.

De woordvoerders van de gemeente erkenden ook dat de verkeerssituatie rond het terrein niet best is. Maar dat zou vooral te wijten zijn aan de provincie. Die ligt volgens de woordvoerders dwars bij het zoeken naar een betere verkeersoplossing.

Daar kwamen de woordvoerders niet mee weg. Als die situatie al overbelast is, dan kan de gemeente ook beslissen om geen uitbreiding van activiteiten op het bedrijventerrein toe te staan, zei de raadsvoorzitter. Dat zorgt namelijk alleen maar voor meer drukte.

De woordvoerders stelden dat de gemeente met milieuregelingen nieuwe ontwikkelingen op het terrein in de hand kan houden. Daarom is een uitbreiding van de activiteiten op zich aanvaardbaar. Maar zo ver zal de Raad het waarschijnlijk niet laten komen. Bij het maken van een bestemmingsplan moeten alle gevolgen van dat plan al goed in kaart zijn gebracht, vindt de Raad. Dat heeft de gemeente duidelijk niet gedaan.

De Raad is zo streng, omdat de leefbaarheid in de omgeving niet in de verdrukking mag komen. De familie Van der Horst vreest ook voor meer lawaai, stofhinder en stank. Maar de verkeerssituatie levert de meeste zorgen op. Hun kinderen moeten vanaf hun woning via het bedrijventerrein naar de overzijde van de provinciale weg. Met meer vrachtverkeer op het terrein zal het gevaar toenemen, vreest de familie.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie