Kunstroute met als thema Tuin der Lusten

21 september 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Het weekend van 1 en 2 oktober is het voor de 19e keer Kunstroute. Tussen 13 en 17 uur kunt u van 17 Bunnikse kunstenaars, aangesloten bij Kijk Kunst in Bunnik (KKIB), het atelier bezoeken. Het begint met de opening op zaterdag 1 oktober om 11 uur bij het Amati Art Center aan de Parallelweg 1 in Bunnik. Yvonne Ploum, directeur van het Museum Oud Amelisweerd, zal de overzichtstentoonstelling openen. Deze tentoonstelling in het Amati Art Center bevat van elke kunstenaar, minstens één eigen werk dat geïnspireerd is door het thema 'Tuin der Lusten'.

UITBREIDEN Dit jaar doen voor het eerst ook 2 Odijkse kunstenaars mee: Niek Wittebrood en Laus Heezemans. KKIB wil graag uitbreiden richting Odijk en Werkhoven. Voorzitter Helene Brink: "We willen steeds wat nieuws proberen. We zijn op zoek naar nieuwe aanwas. Nieuwe kunstenaars geven inspiratie en brengen ook andere bezoekers met zich mee."

THEMA Jeannette Turpijn (70) bedacht het thema Tuin der Lusten: "Het is een knipoog naar het Jeroen Boschjaar en tevens de naam van zijn belangrijkste schilderij dat in het Prado in Madrid hangt", aldus Jeannette: "Bosch schildert bizarre taferelen over paradijs, hel, hemel en zonde. Dat spreekt mij aan, omdat het bizarre in mijn werk een stevige basis heeft." Ze laat een boekje zien met eigen werk, waarin op een kleurrijke manier fantasievolle schepsels in verrassende verbanden zijn samengebracht.

TEKENEN Vanaf haar jeugd tekent Jeanette fanatiek. Potlood en schetsboek zijn altijd binnen handbereik. Ze gaat heel associatief en intuïtief te werk. Ideeën komen vaak onder de douche of tijdens het TV kijken. Schetsboeken vol. Sommige tekeningen werkt ze nader uit tot een schilderij. Haar ouders dwarsboomden in de jaren '60 haar wens om naar de kunstacademie te gaan. Een studie sociologie kon wel. In 2001 ging ze alsnog naar De Nieuwe Academie - een vijfjarige deeltijd opleiding in Utrecht - waar ze in 2006, 60 jaar oud, afstudeerde.

VLEKKEN Lange tijd schilderde Jeannette Turpijn over Curaçao, het land waar ze haar eerste 16 levensjaren doorbracht. Er zat een 'eeuwig heimwee' in haar verklonken dat moest worden uitgedrukt. Ook was er een fase met wat kleiner werk in zwart wit. Maar kleur werd toch gemist. Lang werkte Jeanette vanuit lijnen, bijvoorbeeld tafels met allerlei dieren erop. Tot iemand van het Open Atelier in Bilthoven zei: werk eens vanuit vlekken. Dat stadium wordt nu verkend en levert weer ander werk op.

Bij het werk van Jeannette is het uitgangspunt vaak een tekening en dat wordt verder ingevuld met vloeibare acrylverf en Oost-Indische inkt. Haar werk voor het thema Tuin der Lusten is een schilderij uit 2006 gerelateerd aan Curaçao. Het was een eiland met een huisje en de zee en vissen. Daar heeft ze nu, tien jaar later, spannende en kleurrijke dieren overheen geschilderd.

MASKERS Om het thema Tuin der Lusten tot leven te wekken, hebben leden van het KKIB in het Hengelose atelier van Datus Voorhost maskers van papier maché gemaakt. Datus heeft maskers gemaakt om de menselijke emotie op het gezicht te ontleden. Tijdens een workshop van 3 dagen is dat vertaald naar het thema van de Tuin der Lusten. Het masker dat Jeannette maakte - met een rustige blauwe gezichtshelft, en een verwrongen rode kant en bloemrijke lianen die erdoorheen groeien - komt in de etalage van Hevi aan de Dorpsstraat te hangen.

KLEURBOEK  Samen met Astrid Eikelenboom maakte Jeannette Turpijn dit jaar voor de kunstroute een kleurboek voor volwassenen - dat te koop is. Jeannette: "Astrid is fotograaf en zij tekent graag structuren. Ik ben dus meer van de bizarre vormen. Dat exacte en dat losse hebben we bij elkaar gebracht in 15 tekeningen. Dat op een eigen manier inkleuren wordt natuurlijk heel erg leuk."

ROUTE Jeannette's werk is te zien op de Langstraat 6R. Plattegronden zijn tijdens de kunstroute verkrijgbaar bij de kunstenaars en te downloaden via www.kkib.nl . Volgend jaar zal er ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan een kunstmarkt worden gehouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie