Cultureel erfgoed beschadigd

21 september 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK/WERKHOVEN Een inwoner van Odijk, Yvon Hoogendijk, deed vorige week aangifte bij de politie wegens vernieling van militair cultureel erfgoed. Zij zag dat er na werkzaamheden met een graafmachine aan de oevers van de Kromme Rijn limietpaaltjes waren beschadigd en omvergereden. Opdrachtgever van die werkzaamheden, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) beweert echter dat de paaltjes al jaren scheef staan.

Agnes Corbeij

Vanaf 1870 was de Kromme Rijn een belangrijke rivier voor de aanvoer van inundatiewater ten behoeve van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als het land onder water gezet moest worden, moest dat aangevoerd worden via de Kromme Rijn. Daarom kocht het Ministerie van Oorlog het gehele grondgebied waar de Kromme Rijn door stroomde. De grens werd duidelijk gemaakt met deze handgemaakte limietpalen.

MONUMENT De hele Nieuwe Hollandse Waterlinie werd uitgeroepen tot nationaal monument en zelfs genomineerd voor de UNESCO lijst van werelderfgoed. De waterkanten zijn tegenwoordig eigendom van het waterschap HDSR. Vorige week donderdag, 15 september, werden de kanten van de Kromme Rijn geschoond.

Yvon Hoogendijk zag dat er iets mis was gegaan. "Een aantal van de palen werd beschadigd of zelfs omgereden. Het betreft hier een ernstige vorm van vernieling van uniek cultureel erfgoed." Hoogendijk is geïnteresseerd als inwoner van Odijk en liefhebber van monumenten. Ze was lid van het Comité Open Monumentendag en geeft als vrijwilliger rondleidingen op het Fort bij Vechten.

KLACHT Hoogendijk diende een klacht in bij HDSR. Tegen 't Groentje zegt een woordvoerder: "We hebben contact opgenomen met de buitendienstmedewerker en de aannemer. Het blijkt dat de paaltjes al jaren scheef staan en verzakt zijn. Dat komt niet door de werkzaamheden. De aannemer heeft geprobeerd om de paaltjes zo goed mogelijk vrij te maaien. Bij dat werk is één paal omgereden. Die paal is afgelopen zaterdag rechtgezet. Verder is er door de aannemer geen schade aan de paaltjes toegebracht." Echter, afgelopen vrijdag lagen er nog scherven bij een van de paaltjes.

Hoogendijk lichtte ook de gemeente in. Een woordvoerder zegt: "HDSR is in eerste instantie verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. We gaan nog verder in gesprek met HDSR over hoe we in het vervolg de limietpalen beter kunnen beschermen." Bij de politie werd de aangifte niet in behandeling genomen. Een woordvoerder: "Wij gaan er van uit dat de machinist niet met opzet deze paaltjes heeft vernield. Daarom is er juridisch geen sprake van vernieling. We hebben wel het HDSR gebeld met het verzoek deze zaak verder te regelen."

ONTSTEMD Aangezien Hoogendijk elke dag met haar hond langs de Kromme Rijn loopt, weet zij zeker dat de palen wel degelijk afgelopen week beschadigd en omgeduwd zijn. Ook is ze teleurgesteld over de andere reacties. "Ik ben zeer ontstemd over het feit dat instanties zo nonchalant omgaan met ons cultureel erfgoed."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie