Dirk Wijnalda herovert Nederlands Kampioenschap triathlon lange afstand

11 september 2016 om 00:00 Sport

Dirk was vooraf erg gebrand goed te presteren bij Challenge Almere, zijn favoriete triathlon over de lange afstand. Binnen deze internationale wedstrijd werd ook nog eens gestreden om de Nederlandse titel. Dubbele doelen dus: Een zo hoog mogelijke klassering in de overall wedstrijd om zo veel mogelijk punten te pakken voor het Europese Challenge circuit en de Nederlandse titel weer terug veroveren die hij in 2015 was kwijt geraakt.

Dirk was bij de start super alert en hoorde als enige het onverwachte startschot en was dus als eerste weg. Dat gaf hem de mogelijkheid daarna goed aan te sluiten in een groepje bij het zwemmen. Zwemmen is niet zijn beste onderdeel, maar het verliep dit keer zeer gunstig en hij kwam in voor hem een snelle zwemtijd uit het water, na 53 en een halve minuut. De achterstand op de koploper was daarmee vijf en een halve minuut. Voor Dirk te overzien. Het fietsen begon ook voorspoedig, hij haalde snel de anderen voor hem bij, en zo ontstond er een groep. Dat wil zeggen dat het niet een echt peloton is zoals bij het wielrennen, want bij de triathlon mogen de atleten niet bij elkaar in het wiel zitten, er moet 12m tussen blijven. Het lukte niet om uit deze groep weg te rijden, dus bleef Dirk 'lekker' in de groep en besloot alleen mee te gaan als een snelle loper zou proberen weg te komen. Hij wist dat dat hij sneller kon lopen dan de anderen, op Erik-Simon Strijk na. Dus toen de Brit Stewart op het laatste stuk toch weg reed, verspilde Dirk geen energie om daar achteraan te gaan.

De Duitse koploper Jan Raphael begon met bijna 14 minuten voorsprong als eerste aan de afsluitende marathon. Dirk had een snelle wissel en was als 3e op het loopparcours. Zoals verwacht had hij de Brit snel te pakken en lag toen tweede. Hij liep wel een beetje in op de Duitser, maar dat gat was erg groot en de Duitser is ook een goede loper, dus bijna onmogelijk om nog de eerste plaats in de wedstrijd te veroveren. Dirk liep uit op de mannen achter hem en daarmee was hij dus de eerste Nederlander in de wedstrijd. Het was dus zaak de marathon goed en steady uit te lopen. Vanwege het warme weer moest er dus goed gedronken en gegeten worden. Dit verliep goed en zo kon Dirk na een marathon van 2 uur 49 als 2e overall, maar als eerste Nederlander finishen. Heel erg tevreden met het resultaat, voor de 5e keer Nederlands Kampioen op de lange afstand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie