Diamanten bruidspaar schenkt bankje

14 september 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Waar andere bruidsparen cadeaus kríjgen, besloot het diamanten bruidspaar Schuijff-Sirks juist een cadeau aan de gemeenschap te schenken. De keuze viel op een bankje. Dankzij het echtpaar kunnen fietsers nu op een mooi plekje bij de Julianabrug even lekker uitrusten.

De in Haarlem geboren Helga en de Baarnse Bram ontmoeten elkaar 65 jaar geleden. "Ze kwam samen met mijn broer aanwaaien", herinnert Bram zich. "En ik vond haar gelijk wel aardig."

De twee zijn vijf jaar lang verloofd, voordat ze op 4 september 1956 in Laren, waar Helga inmiddels woont, samen in het huwelijksbootje stappen. "Omdat we een woning in Utrecht toegewezen kregen, konden we eindelijk trouwen."

Helga, die als medisch analiste bij de universiteit werkt, moet na haar huwelijk direct stoppen met haar werk. "In die tijd werd je als getrouwde vrouw onmiddellijk ontslagen."

CHEMICUS Bram studeert dan nog. Zijn hoogleraar geeft aan huis kleine groepjes studenten les, en later doceert ook Bram vanuit zijn woning. Als hij in december afstudeert als chemicus, is Helga hoogzwanger. "De hoogleraar zei nog 'Net op tijd!' Een maand later werd ons eerste kindje geboren."

BUNNIK Zodra ze horen dat Bram op De Uithof zal gaan werken, gaan ze op zoek naar een woning in Bunnik. Ze kopen een nieuwbouwwoning, op een plek waar dan nog een weiland ligt. "We hebben anderhalf jaar moeten wachten tot de bouw voltooid was. In dat huis wonen we nog altijd. Met heel veel plezier. Al 51 jaar lang."

PRACHTGEZIN Het echtpaar krijgt drie zonen, twee dochters en een pleegdochter. En hebben inmiddels zes kleinkinderen: opnieuw drie jongens en drie meisjes. "Het gezin is voor ons altijd het belangrijkste geweest. We hebben zo'n geluk gehad."

ONDERNEMEND De twee zijn tot op de dag van vandaag actief en ondernemend. Helga zorgt voor het gezin, doet vrijwilligerswerk en zet samen met anderen een klaaroverbrigade op poten. Bram werkt als hoogleraar op de Universiteit Utrecht en maakt schitterende tekeningen en schilderijen.

FIETSEN Fietsen doen ze bijzonder graag. En veel. Net na de pensionering van Bram fietsen ze samen met een zestal vrienden naar Santiago de Compostella in Spanje, een fietstocht van zo'n 2500 kilometer. "Het duurde zes weken om er te komen", vertelt Helga. "We fietsten 100 kilometer per dag. Zes dagen fietsen, één dag rust. We zijn niet religieus, maar Santiago is toch een soort ijkpunt voor fietsers. Mooi om zo'n fietstocht te kunnen maken. De weg is het doel."

Anno nu fietsen ze nog altijd. Helga zelfstandig, Bram met een beetje hulp van een via internet gevonden persoonlijke assistente, die samen met hem fietstochten op een tweepersoonsfiets maakt. "Dat is echt heel fijn", vertelt Bram. "Het is een fiets met twee zitplaatsen naast elkaar."

Tijdens fietstochten rusten ze graag af en toe uit. Op een van de vele bankjes in de mooie Kromme Rijnstreek. En vanaf nu misschien wel op het bankje dat ze ter ere van hun 60-jarige bruiloft hebben gedoneerd aan de Bunnikse samenleving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie