Ingezonden brief: De risico's van zwemmen in de Kromme Rijn in perspectief geplaatst

2 september 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

In 't Groentje van afgelopen week stonden diverse berichten over het risico van zwemmen in de Kromme Rijn. Als inwoner van Bunnik, als zwemliefhebber én als Algemeen Bestuurslid van het Waterschap namens Water Natuurlijk voel ik mij geroepen om te reageren.

Zwemmen in de Kromme Rijn is een risico, dat klopt. Er wordt niet gecontroleerd of het water geschikt is om in te zwemmen. Iedereen moet dus voor zichzelf de afweging maken of hij/zij de voordelen vindt opwegen tegen de nadelen. Maar laten we het wel in perspectief zien. Autorijden brengt ook risico's met zich mee en die zijn waarschijnlijk groter. Van wandelen langs de Kromme Rijn kun je een tekenbeet oplopen met het risico op de ziekte van Lyme. Ik persoonlijk vindt de lol van het zwemmen in de Kromme Rijn opwegen tegen de risico's. De waterkwaliteit in de Kromme Rijn is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Ik ga er met mijn kinderen gerust nog heen om te zwemmen. Ik weet nu wat de symptomen van de ziekte van Weil zijn en ben daar alert op. Dat dan weer wel. Maar mijn afweging hoeft niet de uwe te zijn.

Wouter de Kleyn schrijft vervolgens in zijn Kleyne Lettertjes dat hij er ziek van wordt dat het hoogheemraadschap de Kromme Rijn niet op de ziekte van Weil controleert, terwijl zijn kinderen er wel in zwemmen. Ik lees er een verontwaardiging in dat het hoogheemraadschap zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Ik stoor mij aan het wegschuiven van de eigen verantwoordelijkheid naar die van de overheid. Het hoogheemraadschap en de provincie zeggen heel duidelijk dat zwemmen in de Kromme Rijn op eigen risico is. En als we met zijn allen vinden dat het hoogheemraadschap de kwaliteit toch moet controleren, dan moeten we ons realiseren dat dat een extra taak is die ook extra geld kost. En dat betekent hogere waterschapsbelastingen. Zijn we ook bereid die te betalen?

Els Otterman

Inwoner van Bunnik, zwemliefhebber en Algemeen Bestuurslid van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, namens Water Natuurlijk

otterman.ja@hdsr.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie