"Het draait om loyaliteit"

7 september 2016 om 00:00 Sport

BUNNIK Het hoofdtrainerschap van VV Bunnik '73 ruilt hij in voor meer vrije tijd en minder verantwoordelijkheid. Wilbert Veenbrink, tot dit seizoen hoofdtrainer, blikt samen met assistent-trainer Edwin van Eeden terug op de jaren dat ze samen een trainersduo vormden. "Trainen doe je samen."

Voetballen kunnen ze. En hoe. Wilbert voetbalt al als 12-jarige bij EMS, Edwin zet op z'n 10e zijn eerste stappen op het voetbalveld, en beiden spelen uiteindelijk in het eerste elftal. In de loop der jaren trainen ze diverse elftallen, de laatste twee jaar zijn ze hoofdtrainer en assistent-trainer van het eerste.

SUCCES Als ze aan die klus beginnen, is het team net gedegradeerd van de 3e naar de 4e klasse. "Jongens uit andere plaatsen vertrokken", herinnert Wilbert zich. "Met de overgebleven spelers en veel nieuwe, jeugdige spelers die versneld vanuit de A kwamen, zijn we weer gaan bouwen." En met succes: het team eindigt op een gedeelde eerste plaats en wint vorig jaar dankzij een doelpunt in de 85e minuut het kampioenschap.

Aan de trainers te danken? "Nee, de jongens doen het", klinkt het bescheiden. "Het is zeker niet onze verdienste. Natuurlijk is er een wisselwerking tussen team en trainers. En we hadden dankzij de nieuwe kunstgrasvelden de wind in de rug: we konden altijd trainen."

RESPECT Geheim van het succes is mogelijk een combinatie van techniek - 'samenwerken en van achteruit voetballen, het is een positiespel'- en filosofie: respect en communicatie staan centraal. Edwin: "We proberen altijd draagvlak te creëren, gaan in gesprek, je kunt zaken niet opdringen."

TRAINERSVIRUS Beiden zijn al jaren besmet met het trainersvirus. Wilbert: "Mooi om bij iedere individuele speler het maximale eruit te kunnen halen. Het is een uitdaging om op zijn niveau voor de volle 100% te gaan. Elkaars zwakke punten accepteren, kijken naar wat goed gaat en zorgen dat de sterke punten in de organisatie goed uitkomen."

Er is ook oog voor de privé-situatie van de spelers. "Het is een hechte club mensen", weet Wilbert. "De jongens trainen en stappen samen. Als we merken dat iemand niet genoeg tijd besteedt aan zijn studie of agressief reageert, praten we daarover, proberen we te achterhalen waarom iemand zo doet. Het zijn mensen, geen nummers."

Toch vertrekt hij als hoofdtrainer: "Binnenkort word ik 60. Dan willen we ook af en toe gewoon een weekendje weg kunnen. Iedere trainer heeft een houdbaarheidsdatum." Wilbert blijft wel verbonden aan de club. Zo gaat hij samen met Edwin de nieuwe hoofdtrainer, Eddy Levering, assisteren. Verder neemt hij samen met Eddy de begeleiding op zich van een vijftal nieuw op te leiden trainers voor de jeugd en zal hij het hoofdbestuur adviseren over technische zaken.

SAMEN Ze kijken terug op fijne contacten met de spelers en goede resultaten. "Maar we hebben het samen gedaan", benadrukt Wilbert. "En niet te vergeten Gijs van Lunteren, Jan Doornenbal en Gert de Vreede. Wat zij op de achtergrond hebben gedaan, is net zo belangrijk. Het gaat om teamwork."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie