Tweede gezondheidscentrum in Bunnik, bouwen voor leegstand?

31 augustus 2016 om 00:00 Nieuws

Ingezonden brief 

BUNNIK Van wie komt anno 2016 het idee om op 10 minuten loopafstand van gezondheidscentrum De Loswal een tweede gezondheidscentrum op het scholeneiland te realiseren?

Gezondheidscentrum De Loswal omvat een huisartsenpraktijk, een fysiotherapiepraktijk en een apotheek. De ervaring leert dat dit centrum voor de bezoekers, patiënten, prima voldoet en voor jong en oud uitstekend te bereiken is.

Waarom een tweede gezondheidscentrum? Zijn de huisartsen tegenover gezondheidscentrum De Loswal misschien niet tevreden met hun huisvesting, hetgeen voorstelbaar is? Of is er een potentiële belegger in het spel?

De locatie van de eerstelijnsgezondheidszorg overstijgt de belangen van de aanbieders van zorg en van beleggers. De locatie van een gezondheidscentrum is een verantwoordelijkheid van de gemeenschap en daarmee van de politiek.

Waarom zou er in Bunnik gebouwd moeten worden voor een tweede gezondheidscentrum? Leidt dat niet tot nog meer leegstand van bedrijfsgebouwen? Zo staat op het scholeneiland het voormalige bibliotheekgebouw al drie jaar leeg en in de MFA Kersentuin is leegstand ook niet onbekend.

Wanneer efficiëntere accommodatie voor de huisartsen aan de Langstraat een rol speelt, ligt de oplossing voor de hand. De apotheek verlaat de huidige locatie en vestigt zich als middenstander in het winkelgebied in een van de leegstaande panden.

Apotheken behoren al jaren tot de middenstand. Met de verkoop van medicijnen zijn zij dienstbaar aan de gezondheidszorg maar met hun ruime aanbod van gezondheidbevorderende artikelen zijn zij gelijk aan diverse andere middenstanders. In het winkelgebied blijft de apotheek dan prima bereikbaar, met name voor ouderen heel belangrijk.

De vrijkomende ruimte in gezondheidscentrum De Loswal komt daarmee beschikbaar voor één of meer huisartsenpraktijken. En met een efficiënte verbouwing kunnen ook andere paramedische voorzieningen, zoals diëtist en logopedist, daar worden ondergebracht. Wachtruimten worden uiteraard gedeeld.

Vanuit het belang van patiënten blijft de ligging van het gezondheidscentrum in het dorp centraal, komt de eerstelijns gezondheidszorg optimaal tot zijn recht en zijn investeringen, die de kans op leegstand vergroten, niet nodig.Eerstelijnsgezondheidszorg is sinds de decentralisatie een essentieel element van lokale politiek. Het is aan de gemeenteraad om hierover een publiek debat te voeren.

Rob de Coole

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie