'Boksen staat weer op de kaart'

24 augustus 2016 om 00:00 Nieuws

RIO DE JANEIRO Boris van der Vorst uit Bunnik is voorzitter van de Nederlandse Boksbond en was in die rol afgelopen week op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij is heel trots op de prestaties van de Nederlandse boksers, met de zilveren medaille van Nouchka Fontijn als hoogtepunt.

Agnes Corbeij

Voor Boris is boksen zijn grote passie. "Ik boks al sinds mijn jeugd, heb wedstrijden gebokst en ik heb een echt bokshart." In tegenstelling tot besturen van populairdere sporters, is het voorzitterschap geen baan voor Boris, maar allemaal liefdewerk oud papier. "Ik doe het uit liefde voor de sport en omdat we een ontzettend leuk team hebben in het bestuur. We doen ons best om boksen in Nederland op de kaart te zetten."

BIJZONDER Dat lijkt dit jaar zeker gelukt te zijn. Het was namelijk 24 jaar geleden dat er een Nederlander mocht meedoen aan bokswedstrijden op de Olympische Spelen. Dit jaar kwalificeerden maar liefst drie boksers zich. "Dat is geweldig. Het boksen zit echt in de lift. Niet alleen de topsport, maar ook de breedtesport en recreatief. Het beleid van de afgelopen jaren werpt zijn vruchten af."

Boris kent de sporters die naar Rio gingen allemaal heel goed en heeft hun sportprestaties op de voet gevolgd. Naast Nouchka Fontijn zijn dat Peter Müllenberg en Enrico La Cruz. "Zij hebben alle drie mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Ze hebben goed geknokt en zijn met hun sportiviteit hele goede ambassadeurs van de bokssport. Als voorzitter ben ik ontzettend trots."

ZENUWACHTIG De wedstrijden van de heren zag Boris via de televisie. De finale van Nouchka zag hij wel ter plekke, hij vloog samen met de penningmeester van de bond naar Rio. "Ze heeft prachtige wedstrijden laten zien. Ze ging steeds beter boksen." Tijdens de finale, die ze helaas verloor, zat Boris op het puntje van zijn stoel op de tribune. "Deze Amerikaanse tegenstander staat bekend als de Mike Tyson van het vrouwenboksen. Nouchka heeft zichzelf echt overtroffen en geweldig gebokst. Maar het blijft een jurysport en helaas verloor ze. Maar ik heb haar gezegd dat dit een zilveren medaille is met een gouden randje."

IMPULS Behalve de sportieve prestaties is Boris heel erg blij met de aandacht die de sport kreeg in de media. "De wedstijden werden live uitgezonden, op primetime zelfs. Dit is hele goede reclame voor de sport. Het is een enorme impuls, dat is al te merken. We hebben gesprekken met sponsoren, er worden nationale boksgala's gepland, deze prestaties worden verzilverd. We voelen  ons een bond met een medaille."

Ook voor Boris persoonlijk is het een bijzondere ervaring. "Naast Máxima op de tribune, in het Olympische vliegtuig, mee naar de RAI voor de huldiging, mee naar de Ridderzaal, het is allemaal prachtig! Wat ons betreft, over vier jaar weer!"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie