Erik bezorgt 't Groentje al 15 jaar

17 augustus 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK Erik Heikens (29) uit Odijk bezorgt al 15 jaar 't Groentje in het dorp, zijn eerste salaris was nog in guldens. Wat begon als een vakantiebaantje groeide snel uit tot een fijne routine. Erik heeft sinds 2001 een vaste wijk in Odijk. Ook toen hij in Amersfoort woonde, bezorgde hij de krant in Odijk.

Agnes Corbeij

In juli 2001 bezorgde Erik voor het eerst 't Groentje. "Mijn moeder kwam met het idee om een bijbaantje te nemen voor een extra zakcentje en dat leek me wel wat. Aangezien ik autisme heb, vind ik het fijn om alleen te werken en niet constant mensen om me heen die op me letten. Dat is het voordeel van kranten bezorgen."

VASTE WIJK Erik begon in Bunnik, in de vakantie als invaller. Later viel Erik ook in in Odijk en sinds september 2001 heeft hij een vaste wijk. "Ik bezorg de krant op de Gaspeldoorn, Esdoorn, Koekoeksbloem en omliggende straten."

Sinds het appartementencomplex aan de Nicolaaslaan er staat, bezorgt Erik ook daar de kranten, op de Johan Utenboomgaarterf en de Vuurdoornerf. "De laatste uitbreiding van mijn wijk waren de vier nieuwe woningen aan de Esdoorn, die net opgeleverd zijn. Sinds de hekken er weg zijn, bezorg ik ook daar de krant."

AMERSFOORT Erik woonde eerst bij zijn ouders in Odijk, maar verhuisde in 2011 naar Amersfoort. "Daar woonde ik begeleid, op het terrein van Zon en Schild." Ook in die tijd bleef hij 't Groentje bezorgen in Odijk. "Dat was fijn bekend. Ik fietste gewoon elke woensdag naar Odijk." Vorig jaar kwam Erik weer terug naar Odijk. "Ik woon nu in mijn bezorgwijk, op het Johan Utenboomgaarterf, helemaal op mezelf."

Erik heeft nog een baan, bij werkt drie dagen in de week  bij de kinderboerderij in Wijk bij Duurstede. "Daar verzorg ik de dieren, verschoon ik de hokken en hel met het onderhoud. Ook daar fiets ik heen. Als het heel hard regen, kan ik de bus nemen."

BEKEND Maar de woensdag blijft voorlopig gereserveerd voor het bezorgen van de krant. "Ik ken de wijk, ik ken veel bewoners." Door de jaren heen had Erik contact met veel mensen. "Ik kwam erachter dat er een blikkenverzamelaar in de wijk woonde. Toen heb ik ook eens een blik meegenomen. Een vrouw uit Suriname heb ik eens mijn reisverslag van Suriname uitgeleend."

Ook zag Erik de kinderen opgroeien. "Waar ik in het begin kleine kinderen zag lopen en baby's werden geboren, hangt nu soms een vlag met een tas aan de gevel. Mensen komen en gaan."

STICKERS Erik bezorgt de krant altijd netjes op tijd en als het regent is de krant nooit doorweekt. "Ik stop ze soms in plastic zakken." Door de jaren heen is er wel een en ander veranderd. "Wat me opvalt, is dat steeds meer mensen een Ja/Nee sticker hebben. Ze zijn blijkbaar zat van de reclame, net als op televisie."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie