Archeologische vondst uit Bunnik in museum Leiden

15 juli 2016 om 00:00 Nieuws

LEIDEN BUNNIK Een bijzondere archeologische vondst uit de gemeente Bunnik is nu te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het gaat om een olielamp uit de Romeinse tijd, ontdekt bij opgravingen in Castellum Fectio in Bunnik. De bodem van de lamp stelt het hoofd van Medusa voor, een mythologisch monster. Het haar van Medusa bestond uit een nest kronkelende slangen. Wie haar aankeek versteende voorgoed van schrik. Misschien zat dit hoofd daarom op de bodem van de olielamp?

De olielamp is in het bekende museum in Leiden te zien in een tien meter lange ladekast, Archeologie uit je achtertuin, gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van alle 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is.

Onder de 120 gemeenten die tot nu toe hun mooiste of meest bijzondere objecten hebben gekozen zijn ook de buurgemeenten Utrecht, Houten, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug. De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

'Archeologie uit je achtertuin' is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten, in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, regio-archeologen, provinciale en gemeentelijke depots, musea, archieven en andere instellingen. Het project wordt gefinancierd door het BNG Cultuurfonds, de deelnemende gemeenten en uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij aan het museum.

Meer informatie over de presentatie: http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/archeologie-uit-je-achtertuin

Alle voorwerpen zijn online te vinden via www.archeologieuitjeachtertuin.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie