Wonen in het klein: de oplossing voor woningnood?

30 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

"Wakker worden midden in het groen. De deuren opslaan en de geur van de ochtenddauw op de weilanden komt je tegemoet. In de middag direct de groente kunnen oogsten uit eigen moestuin. Een klein en simpel leven, dicht bij de natuur, dat is onze droom."

Momenteel is er nog geen beleid rondom het plaatsen van Tiny Houses. Alkmaar is de eerste gemeente die hiervoor beleid heeft geschreven. Een grote kans voor Bunnik vinden Wietske en Annieck Laven-van den Broek, gezien de grote vraag naar betaalbare woningen voor onder andere starters die nu vaak de gemeente verlaten. De vrouwen zijn al inwoners van Bunnik. Zij willen hun huis graag inruilen voor een Tiny House. Wietske vertelt: "Wij hebben gekozen voor een mobiel huisje dat gebouwd zal worden van hout. Ons huisje zal straks 15 m2 zijn. Dat klinkt klein, maar het is wel een volwaardig huisje met alles erop en eraan."

Met het huisje willen Wietske en Annieck hun ecologische voetafdruk verkleinen. Annieck legt uit: "In een klein huisje hoef je veel minder te doen om de ruimte te verwarmen. Daarnaast heb je veel minder ruimte voor spullen, dus moet je er goed over nadenken wat je koopt. En kleiner wonen betekent ook minder afval. Dit alles scheelt een boel CO2-uitstoot, wat goed is voor de natuur." Andere voordelen zijn dat de huisjes veelal zo gebouwd worden dat ze volledig zelfvoorzienend zijn. Verder liggen de kosten van deze woonvorm een stuk lager.

Marcel Wientjes is WABO-coördinator bij de gemeente Bunnik. Hij geeft aan: "Binnen de gemeente bestaat (nog) geen beleid voor het plaatsen van woningen in deze vorm. Om concreet de eventuele mogelijkheden te onderzoeken voor het plaatsen van een dergelijke woning, vraagt de gemeente om met mogelijke locaties te komen die als staplaats kunnen dienen."

Wietske vertelt: "Voor ons zou een goede locatie een stuk weidegrond zijn. Dan heb je het meeste zonlicht, zodat er zelf stroom opgewekt kan worden. Omdat ook overige aansluitingen niet nodig zijn, is eigenlijk elk weiland geschikt. Ons ideaal is een stuk grond waar we een mooie moestuin kunnen gaan maken."

Lees meer op www.yoffi.nl Heeft u een goede tip voor een stuk grond in de gemeente waar Tiny Houses geplaatst zouden kunnen worden? Mail dan naar info@yoffi.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie