'Mijn hart ligt bij het fruit'

6 juli 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Sinds Hanny en Jan Mijndert Pater in de zomer van 2015 besloten deze krant te verkopen aan BDU Media is Jan Mijndert zich weer gaan richten op zijn fruitbedrijf. Jarenlang runde hij, samen met zijn vrouw Hanny, beide bedrijven. Jan Mijndert is blij dat hij nu weer al zijn energie in zijn kersen en pruimen kan steken.

Agnes Corbeij

Zowel het fruitbedrijf als de krant namen Hanny en  Jan Mijndert over van zijn vader. Zij verdeelden hun tijd en aandacht tussen de boomgaard en het kantoor aan huis. Dat ging steeds lastiger. "Sinds 2005 is steeds meer energie in de krant gaan zitten. Mijn fruitbedrijf stond daardoor op een laag pitje, ik heb veel gelaten om de krant uit te kunnen geven. Velen hebben mij geadviseerd het fruitbedrijf te verkopen. Maar mijn hart ligt hier. Ik ben tussen het fruit geboren."

UREN Dat betekent echter niet dat Hanny en Jan Mijndert sinds januari dit jaar, toen de overname een feit was, minder uren aan het werk zijn. "Ik steek al mijn tijd in de boomgaard. Afgelopen week heb ik 89 uur gewerkt, dat was iets te veel eigenlijk. Maar het is heerlijk werk."

Een van de nieuwe ideeën die Jan Mijndert verder wil ontwikkelen, is dat van zijn Icecherries. "Ik teel kersen die de klant kan invriezen. Niet alle kersen zijn goed in te vriezen, vaak komen ze er bruin uit. Ik heb ze er speciaal op geteeld, zodat dit wel kan."

PARADIJS  Jan Mijndert heeft twee grote stukken boomgaard. Een aan huis, op de Achterdijk, op klei. De tweede ligt iets verderop, aan de Tureluurweg, op zand. Hier heeft hij een paradijsje gecreëerd, met een crossbaan voor de quad, mooie bloemen en verschillende voorwerpen uit de regio. Zo hangen er drinkbakken van koeien als plantenbakken, een oude watertank waarin het bier koud blijft in de zomer en staat er een oude hooischudder voor de sier.

Het is een plek om te genieten. "We hebben een oude kunstmeststrooier als barbecue en vrienden en familie komen hier af en toe een rondje rijden op de quad, een duik nemen in het koudwaterbad en een potje beachvolleybal spelen." Dit voorjaar werd ook het oude  receptiehuisje van camping De Boomgaard verhuisd naar Paters Paradijs. "Heel vroeger is het een VVV huisje geweest in Walibi Flevo."

KERSEN Vader Cees Pater had een zeer gevarieerd fruitbedrijf. Bessen, frambozen, aardbeien, kersen en pruimen, hij had het allemaal. Jan Mijndert heeft daar de laatste jaren verandering in gebracht. "Ik teel alleen nog kersen en pruimen. Deze twee vruchten volgen elkaar op en voor zacht fruit heb je veel meer personeel nodig."

Jan Mijndert is blij dat hij de krant verkocht heeft. "Ik had altijd elk jaar een dip, die heb ik dit jaar niet gehad. Twee bedrijven runnen is geestelijk slopend. Als ik druk was in de boomgaard, was ik met mijn hoofd nog regelmatig bij de krant. Terwijl nu, als ik op de automatische piloot aan het plukken ben, ik gewoon aan de vakanties uit het verleden kan denken. Heerlijk. En daaruit komen weer leuke ideeën."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie