Huiskamer brengt ons samen

6 juli 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK Mariëtte Kolsteeg, geboren en getogen in Odijk, is ambassadeur van de Huiskamer van Odijk. Al ziet zij zichzelf niet als de doelgroep van de Huiskamer, ze is heel blij met het initiatief en denkt dat het dorpsgenoten samenbrengt.

Niko van der Sluijs

Mariëtte runt samen met haar man Jeroen slijterij Barrique in het dorp. Zij heeft veel familie en vrienden in Odijk. "Ik denk niet dat ik op dit moment, in deze fase van mijn leven, van de Huiskamer gebruik zal maken. We zitten er eigenlijk net tussenin. Ik ben te oud voor het Ouders & Kids Café en te jong voor de hulp, die nu wordt aangeboden. De Huiskamer is een perfect initiatief voor oudere mensen en mensen die in Odijk nog geen netwerk hebben opgebouwd. Ik ben hier geboren en getogen, dan is het makkelijk praten. Maar zeg nooit nooit, ik houd het programma wel in de gaten."

TAAK Mariëtte is heel benieuwd of en hoeveel mensen wel gebruik gaan maken van de Huiskamer. "De drempel moet in ieder geval zo laag mogelijk zijn. Ik heb begrepen, dat het Ouders & Kids Café al aardig loopt. Dat is natuurlijk ideaal voor jonge mensen met kinderen, die de basisschoolleeftijd nog niet hebben. Eenmaal op de basisschool word je vrijwel vanzelf in het sociale vangnet van ouders en school gezogen.

De Leestafel met een rijk gevulde boekenkast en de Eettafel trekken weer andere categorieën inwoners. Wat de Eettafel betreft, denk ik vooral aan alleenstaanden, die de gezelligheid van een gevulde huiskamer opzoeken."

INTERMEDIAIR Er zijn meer mogelijkheden bij de Huiskamer dan er tot nu toe geboden wordt, denkt Mariëtte. "Naast het aanbod dat er nu al is, kan de Huiskamer ook een intermediair zijn tussen verschillende partijen. Een voorbeeld? Via de school komt er zo nu en dan een uitnodiging aan ouders van onder meer de GG&GD, om een voorlichtingsavond bij te wonen.

Door de Huiskamer kunnen dan ook de ouders erbij betrokken worden, waarvan kinderen, soms noodgedwongen, niet in Odijk op school zitten. Die voorlichting kan overigens overal gehouden worden: in de Schoudermantel, het gemeentehuis of Dorpshuis. De Huiskamer kan zich ontwikkelen tot het portaal, waar deze informatie binnenkomt en doorgegeven kan worden aan een breder publiek."

TOEKOMST Mariëtte steunt de Huiskamer, ook met het oog op de toekomst. "Vandaag heb je het misschien niet nodig, maar morgen wel. Dus steun ik dit initiatief van harte. Voor slechts € 2 per maand zet je een prachtig collectief op. Ik vergelijk het met een organisatie als 'Cliniclowns'. Je hoopt ze nooit tegen te komen, maar je kan nou eenmaal niets voorspellen. En als je zoiets niet met z'n allen in de lucht houdt, vang je achter het net op het moment, dat je ze hard nodig hebt."

Bovendien denkt Mariëtte dat ook als de doelgroep klein blijft, de Huiskamer zin heeft. "Al hebben er nu maar tien mensen ontzettend veel plezier van de Huiskamer, dan heb je toch al iets bereikt? Ik hoop dat heel veel dorpsgenoten zich hierbij gaan aansluiten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie