Henny schreef ' 111 plekken'

6 juli 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Henny van der Eng uit Bunnik schreef samen met Fenna Riethof het boek '111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben'. Hij omschreef bijzondere plekken, zoals het pandhof Sinte Marie achter het conservatorium, het Louis Hartlooper Complex en een echte Escher in de aula van begraafplaats Tolsteeg.

Agnes Corbeij

Henny van der Eng (1944) werkte jarenlang bij Teleac/NOT in Utrecht. Hij was ook redacteur/producer bij die omroep. Zo werkte hij mee aan verschillende boeken en programma's. Zo'n tien jaar geleden schreef hij een boek over de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Samen met zijn vrouw woont hij ruim 20 jaar in het koetshuis van landgoed Nieuw Amelisweerd.

FORMAT Het format '111 plekken' komt uit Duitsland. Henny: "Er bestaan dergelijke boeken over Keulen, Berlijn en vele andere plaatsen. Dat format is gekocht en sindsdien zijn er ook in Nederland dergelijke boeken verschenen, bijvoorbeeld van Amsterdam en Dordrecht. De uitgever vroeg mij of ik de Utrechtse versie wilde maken."

Daar hoefde Henny niet lang over na te denken. "Ik woon en werk al heel lang in de regio Utrecht en ik had zelf al een plan om iets dergelijks te doen." Als enige criterium kreeg Henny mee dat de plekken gevarieerd moesten zijn. Daarom werd er een co-schrijver gevonden in Fenna Riethof. "Zij is bijna vijftig jaar jonger en kijkt dus naar dit boek vanuit een andere invalshoek. Daardoor vullen we elkaar goed aan. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van de hipsterkapper en de tattoo shop waar zij mee kwam." Fenna studeerde dit jaar af aan de School voor Journalistiek. 

GESCHIKT Samen maakten Henny en Fenna eerst de lijst met 111 plekken. "Beiden hebben we rondgevraagd op feestjes wat mensen bijzondere plekken vinden in de stad Utrecht. Dan stapten we op de fiets om te bekijken of het inderdaad een geschikte plek was." In het boek staan niet veel plekken die je in reisgidsen zou vinden. "Het Catherijneconvent en Centraal Museum staan er bijvoorbeeld niet in. Museum Van Zuilen en Museum Hoge Woerd dan weer wel."

Uit de gemeente Bunnik worden het Waterliniemuseum, Museum Oud Amelisweerd en de landgoederen zelf benoemd. "Dat zijn gewoon prachtige plekken."

NIEUW Henny leerde tijdens de zoektocht nieuwe plekken kennen. "Ik wist bijvoorbeeld niet dat er verspreid over de stad 14 tegeltableaus aan buitenmuren hangen met schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw, op de plek waar de schilder destijds gezeten moet hebben. Ook was ik verrast over de gedenksteen voor homoseksuelen die in het Domplein ligt over een schokkende gebeurtenis uit 1730."

Ook de schampsteen, op de hoek van een huis aan de Oude Gracht, is zo'n plek waar duizenden mensen elke dag langslopen en niemand echt weet wat het is. "Vroeger lagen deze stenen bij veel huizen om beschadiging door wagens te voorkomen. Deze steen is met kettingen vastgelegd, omdat het verhaal ging dat boze geesten er 's nachts mee knikkerden. Om een einde te maken aan de herrie, werd de steen vastgelegd."

Het boek staat vol met dergelijke bijzondere verhalen, geïllustreerd met veel foto's. Het is te koop bij de boekhandel, o.a. bij Van Ravenswaay voor 14,95 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie