Jaarcijfers al 'voorlopig' vastgesteld; zorgadministratie niet op orde

29 juni 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK  De Bunnikse Programmarekening over 2015 is door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld. De gemeentelijke zorgadministratie is niet helemaal op orde. Reden is dat zorginstanties nog niet alle facturen hebben gestuurd. Dit betekent dat de accountant zijn werk niet kan doen - want dat is de inkomsten en uitgaven van de gemeente over 2015 controleren.

De Programmarekening heette in het verleden de Jaarrekening en geeft een totaaloverzicht over het vorige financiële jaar. Alle inkomsten en uitgaven staan erin.

ZORGADMINISTRATIE Wethouder Rob Zakee (P21) van Financiën: "Voor de Programmarekening over 2015 heeft de gemeente nog geen verklaring van de accountant. Dit heeft te maken met het achterstallig versturen van rekeningen vanuit de Jeugdzorg. Zorginstellingen hebben hun administratie nog niet op orde. Dat werkt door op onze Programmarekening - daarom kan deze niet voor de zomer worden afgetikt."

VNG De wethouder legt uit dat meer gemeenten hier mee te maken hebben. "De gemeenteraad heeft de Jaarrekening nu voorlopig aangenomen. Het is de gewoonte om de Jaarrekening voor het zomerreces vast te stellen en naar de provincie Utrecht te sturen. Over deze wijziging in de procedure hebben we overleg gehad met de provincie. Zij begrepen dit. Ook met de Vereniging Nederlandse Gemeenten is deze werkwijze afgestemd. Dit document komt dus in een later stadium terug naar de gemeente raad voor de definitieve vaststelling."

DELICAAT Wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) gaf tijdens de raadsvergadering aan dat het intern veel energie en tijd kost om de geleverde zorg en de zorgvraag met elkaar te matchen. Hij noemde het een delicaat proces, omdat het soms niet klopt en bepaalde rekeningen bij een andere gemeente thuishoren.

WENSEN Uit de cijfers blijkt dat de gemeente er prima voor staat. Over 2015 houdt Bunnik een bedrag van 4,6 miljoen euro over - het gros daarvan gaat in de gemeentelijke spaarpot. Het CDA wil graag in de toekomst een gesprek over een plafond in deze spaarpot, zodat helder is wanneer de raad weer wensenlijstjes kan indienen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie