Strategische Agenda als referentie voor beleid

29 juni 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK Tijdens de raadsvergadering van donderdag 23 juni is er een raadsbreed amendement aangenomen om de Strategische Agenda vast te stellen als referentiekader. In toekomstige raadsvoorstellen komt een paragraaf waarin staat hoe het voorstel zich verhoudt tot deze agenda. Dit omdat de raad geen wijzigingen wil aanbrengen in een document dat wordt ervaren als geschenk van de samenleving - omdat het samen met de bevolking is opgesteld.

DILEMMA In het Open Huis van 8 juni was deze optie al aan de orde gekomen. Toen is er gesproken over het dilemma: ga je als raad wijzigingen aanbrengen in deze Strategische Agenda, dan wijzig je een document waarin de samenleving aan het woord is geweest. Ga je het als beleid vaststellen, dan zou je het misschien moeten aanpassen aan politieke en bestuurlijke agenda's. Mocht de raad het slechts 'ter kennisname aannemen', dan heeft de Strategische Agenda nauwelijks status en dat maakt het een zwak document.

TOETSEN Vandaar het idee om het document ongewijzigd vast te stellen en steeds het gemeentelijke beleid - bij ieder raadsvoorstel - hieraan te toetsen. Alle fracties waren het hier over eens, vandaar dat er een gezamenlijk amendement werd ingediend.

Paul Heijmerink (P21) zei dat zijn fractie de totstandkoming van deze agenda, als een inspirerend proces te hebben ervaren. "Zeker de avond in De Landgoederij was een opsteker, en gaf ons energie."

BETROKKENHEID Ook Leny Visser (CDA) zei blij te zijn met het proces en de vele mensen die hierbij betrokken zijn geweest. "We verwachten nu van het college dat het themasgewijs concrete voorstellen aan de raad gaat voorleggen, om zo te komen tot een toekomstagenda."

ODIJK WEST Ook Hein Hoitink (Liberalen) zei dat zijn partij geinspireerd was geraakt en nam de gelegenheid te baat om inhoudelijk een paar opmerkingen te maken. "De Liberalen vinden het belangrijk dat Bunnik zich richt op de regio vanuit een eigen identiteit - en dat is dorps, groen, en vanuit de menselijke maat. Laten we ons gaan afvragen wat wij voor de regio kunnen doen, in plaats van wat de regio voor ons kan doen.''

''Verder willen wij zeker woningen blijven bouwen. Dus wat ons betreft mag het woningbouwproject Odijk-west weer uit de ijskast. We willen ook de ruimtelijke kwaliteit verbeteren, dat is ons uit het hart gegrepen en iets waar we al jaren voor pleiten."

KLANKBORDGROEP Ook de klankbordgroep Strategische Agenda onderschrijft het idee om standaard een paragraaf op te nemen waarin de relatie tussen het besluit en de Strategische Agenda wordt gelegd.

Ook is het advies: "Wij vinden het belangrijk dit proces voort te zetten. Geen blauwdruk, maar een levend document. Hou de samenleving er bij betrokken, liever te vaak dan te weinig. Doe alles met participatie en communicatie in drievoud; met andere woorden, herhaal voortdurend de boodschap."

GESCHENK Burgemeester Hans Martijn Ostendorp beloofde de gemeenteraad na het zomerreces met een voorstel te komen. "Ik ben blij dat u het oppakt als geschenk van de samenleving en het ervaart als inspiratiebron. Het opnemen van een aparte paragraaf in onze voorstellen aan de raad, vinden we een zeer wijs advies en dat gaan we doorvoeren."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie