Willem geeft taekwondo

25 juni 2016 om 00:00 Sport

ODIJK/BUNNIK Willem Enoch (39) uit Bilthoven is de naamgever van Enoch Martial Arts. Onder die naam geeft hij taekwondo lessen in Bunnik en Odijk. Hij geeft zijn leerlingen technieken en respect mee.

Agnes Corbeij

Willem is zelf opgegroeid met taekwondo. "Mijn vader deed het en hij heeft me meegenomen. Ik was nog geen vier jaar oud. Ik weet niet beter." Willem stopte een aantal keer, hij danste ook tussendoor. "In 1992 won ik in een loterij een keer een aantal lessen taekwondo. Ik ben weer begonnen en nooit meer opgehouden."

LESGEVEN Al vrij snel begon hij ook met assisteren van docenten. "Ik vind het lesgeven heel leuk. Om een ander iets bij te brengen en zelfvertrouwen te geven, dat is prachtig." De sport heel veel voordelen, aldus Willem: "Het is een Koreaanse zelfverdedigingssport met veel mooie facetten. Je kunt heel specialistisch te werk gaan, puur op techniek. Dan voer je bewegingen uit op vastgestelde manieren. Aan de andere kant kun je ook vrij sparren. En dat kan tot Olympisch niveau."

In 2005 raakt Willem zijn baan kwijt. "Met vier vrienden besloot ik een sportschool op te zetten in Bunnik en Odijk. We zitten in de Irenezaal in Bunnik en de Lindenhof in Odijk. Een tijdlang werkten we er met zijn vijven aan, maar dat is veranderd. Nu doe ik het alleen met één andere docent." Het lesgeven is inmiddels puur hobby voor Willem. Hij werkt op een ingenieursbureau.

HAMUDO Twee avonden in de week geeft Willem les, een avond in Bunnik, een avond in Odijk. Behalve taekwondo voor jeugd en voor senioren, geeft hij ook les in hanmudo, een andere Koreaanse gevechtskunst. "Het is een combinatie van technieken uit het taekwondo, judo, hapkido en Kuk-Sool." Voor Willem zijn de avonden een uitlaatklep. "Ik vind het geweldig om te doen. Ik krijg er veel energie van."

Tijdens de lessen brengt Willem de leerlingen ook normen en waarden bij. "Belangrijk bij de sport is aan- en afgroeten, discipline en respect voor elkaar. Dat vind ik heel belangrijk." Verder geeft Willem zijn leerlingen zelfvertrouwen mee. "Een poos geleden stopte een van de senioren ermee, maar hij gaf een groot compliment. Hij zei dat zijn zelfvertrouwen een stuk verbeterd was. Daar doe ik het voor."

VERTROUWEN Ook ouders van junioren zien veranderingen bij hun kind. "Veel ouders zien dat de motoriek vooruit gaat. Ook krijgen ze een stukje beleefdheid mee. En zelfvertrouwen. En jongen van tien jaar oud was vrij snel agressief en had een laag zelfbeeld toen hij begon. Toen hij tijdens een examen een plankje brak, stond hij met zijn handen met die halve plankjes in de lucht alsof hij een persoonlijke overwinning had behaald."

Zelf heeft Willem de zwarte band en de zesde Dan gehaald. "De zevende Dan zou nog in Nederland kunnen, maar voor 8 en 9 moet ik naar Korea. Dat is wel een wens van me. Maar ik heb er nog zoveel. Van het hanmudo leeft de grootmeester nog, in de VS. Misschien ga ik liever daarheen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie