Compromis is onmogelijk

22 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK Zoals insprekers twee weken geleden in het Open Huis al aangaven, is een compromis bij de verkoop van delen openbaar grond bij het Eikenpad niet mogelijk. Dat meldt het college in een antwoordennotitie aan de gemeenteraad. Als de bestemming gewijzigd wordt, mogen er schuren en overkappingen gebouwd worden, of deze nieuwe bestemming nu 'tuin' of 'wonen' wordt.

Agnes Corbeij

Tijdens het Open Huis bleek dat er bij de raad verwarring was over het verschil tussen de bestemming 'tuin' en de bestemming 'wonen'. Nu is de bestemming van deze gronden 'openbaar groen', maar aan de raad wordt gevraagd die bestemming te wijzigen in 'wonen'. In de koopcontracten - die al werden ondertekend - is ervan uitgegaan dat deze bestemmingswijziging door gaat.

Eerder werd in documentatie gesproken over de bestemming 'tuin'. Die optie leek een compromis, omdat er dan minder of niet bebouwd zou kunnen worden, waardoor het Eikenpadplatsoen toch een opener karakter zou houden.

ACHTERTUINEN Dat beeld is met deze notitie definitief van tafel geveegd. Dat heeft ermee te maken dat het om achtertuinen gaat. Daar mag wettelijk gezien gebouwd worden, ongeacht de bestemming. De gemeente kan dat probleem opvangen, door een dubbelbestemming op te nemen. Dat gaat echter in tegen de al getekende koopcontracten.

Om die reden ziet het college geen heil in een tussenoplossing. In de notitie schrijft zij: "Elk denkbaar compromis biedt voor niemand een echte oplossing en leidt tot louter verliezers. Een duidelijke keuze is in feite de enige mogelijkheid om uit de impasse te geraken. De keuze die dan voorligt is om de gewraakte stroken openbaar groen wel of niet mee te nemen in de planologische herziening."

TERUGDRAAIEN Ook al zijn de koopcontracten getekend, het college houdt nog steeds rekening met de optie de verkoop terug te draaien. "Als de raad niet akkoord gaat met de bestemmingsplanwijziging, zal de verkoop worden afgebroken en (zo mogelijk) worden teruggedraaid. Hiertoe zal de gemeente in overleg treden met de kopers."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie