Simon Dekker vecht als Calimero

16 juni 2016 om 00:00 Sport

ODIJK Simon Dekker (52) uit Odijk is sinds vier jaar voorzitter van de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV). Deze club - met meer dan 10.000 leden - heeft een serieuze rol in het op peil houden van de waterkwaliteit en visstand.

Agnes Corbeij

Als zesjarig jongetje ging Simon - geboren en getogen Odijker - voor het eerst met zijn buurmeisje mee vissen. Het virus bleef.

NATUUR Simon geniet van het buitenzijn. Van de natuur. ,,Ik heb ook wel eens aan het Amsterdam Rijnkaneel gevist, maar dat trekt me niet. Ik zit nu meestal aan de uiterwaarden van de Lek of de Waal. Ook de forten rond Utrecht zijn geweldige plekken. Als ik daar de hele nacht heb zitten karpervissen en ik heb niks gevangen, is mijn dag toch goed als ik een ijsvogel heb zien vliegen."

's Nachts vissen is voor Simon heel normaal. ,,Ik vis elk weekend wel een nacht. Ik slaap in mijn tent en als ik beet heb, gaat de pieper af." In het najaar gaat Simon met een vriend uit Houten een week in  Frankrijk vissen. ,,Dan zitten we een week lang, 24/7, aan het water.

AUHV Deze vriend uit Houten leerde Simon zelfs kennen in Frankrijk. ,,We zaten aan hetzelfde water te vissen. Hij was toen bestuurslid van de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV). Hij vroeg mij in 2001 om ook bestuurslid te worden. Ik ben zeven jaar algemeen lid geweest, tot ik bestuurslid werd van de Karper Studiegroep Nederland (tegenwoordig de Karper Sportvisserij Nederland)."

In 2011 werd Simon gevraagd om voorzitter te worden  van de AUHV. ,,De AUHV is een professionele, vooruitstrevende club. Dat maakt het leuk." De AUHV is een hele grote vereniging, met meer dan 10.000 leden. ,,We zijn allemaal amateurs, maar we zitten wel aan tafel bij het Waterschap (HDSR), de gemeenten, Sportvisserij Nederland en de regionale federatie. We hebben echt een trekkende rol in de regio."

KWALITEIT De professionaliteit blijkt wel uit een eigen waterbemonsteringsgroep, die nauwlettend de waterkwaliteit in de gaten houdt. ,,Daarmee zijn we regelmatig calamiteiten voor." Ook zijn er vrijwilligers die rotzooi langs de waterkanten opruimen, heeft de AUHV controleurs en vier boa's in dienst en zijn er actieve visgroepen die wedstrijden en lezingen organiseren.

De AUHV wordt steeds meer serieus genomen  door de instanties. ,,Dat is niet altijd zo geweest. Een aantal jaren geleden was alle vis in de Biezenvelden in Houten dood gegaan door een calamiteit. Wij wilden karpers uitzetten, maar dat wilde het Waterschap niet. Zij willen het water zo helder mogelijk hebben, om te kunnen voldoen aan de met Europa afgesproken Kaderrichtlijn Water. Karpers en brasems woelen in de bodem, waardoor het water minder helder kan worden, zo zeggen de ecologen van het Waterschap."

OVERWINNING Uiteindelijk kreeg de AUHV toch gelijk en werd er vis uitgezet. Dat was wel een overwinning. ,,We voelen ons soms een soort Calimero die tegen de grote instanties op moet vechten. Dat is best moeilijk."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie