4,6 miljoen in de plus

14 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK De relatief moeilijke financiële jaren lijken voorbij. 2015 is voor de gemeente afgesloten met een positief saldo van 4,6 miljoen euro. Dat overschot is ontstaan door grondexploitatie en door besparingen op de bedrijfsvoering.

Agnes Corbeij

De grondexploitatie leverde 2,8 miljoen euro op voor de spaarpot van de gemeente. Het gaat om de grond van het Rijneiland in Odijk, het Churchillterrein in Bunnik, het Delteykterrein in Werkhoven en een stijging van de marktwaarde van de gronden in Odijk-West.

SOCIAAL DOMEIN De besparing op de bedrijfsvoering leverde 1,8 euro op. Opvallend is dat het grootste deel - 1,2 miljoen -op het gebied van het Sociale Domein bespaard werd. Hieronder vallen de taken die de gemeente sinds 2015 van het Rijk heeft overgenomen, zoals de zorg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een deel van de jeugdzorg.

Hiervoor hebben alle gemeenten geld gekregen van het Rijk. In 2014 en 2015 werd regelmatig geroepen dat er te weinig geld naar de gemeenten was gegaan. Nu blijken veel gemeenten - ook Bunnik dus - geld over te houden. Over deze kwestie leest u volgende week een regionaal artikel in 't Groentje.

TROTS Wethouder Rob Zakee was zeer tevreden met het resultaat en sprak vooral zijn trots uit tegenover de ambtenaren. "Ik ben trots op het Centrum voor Elkaar. We zijn er voor iedereen die hulp nodig heeft en het Centrum vervult daarin een mooie rol. Hulp wordt adequaat en snel verstrekt."

De nieuwe taken in het Sociaal Domein hebben wel als gevolg dat er vertraging is opgelopen in de boekhouding. De accountant zei hierover: "Niet alle cijfers en de controles daarop vanuit de zorgverleners en de SVZ waren op tijd binnen. Nu hebben we ze wel en moeten we ze op een rij gaan zetten. Dat lukt hopelijk binnen twee weken. We verwachten geen grote financiële tegenvallers."

Over het overschot bij het Sociale Domein zei Zakee: "De inschatting is dat deze meevaller structureel is. Blijkbaar is er in het verleden teveel geld uit gegeven."

De gemeente maakte een illustratie met de cijfers en speerpunten. Deze tekening staat deze week in het Bunniks Nieuws.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie