Plan 'Het Burgje'; uniek of fictie?

13 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Vrijdag 20 mei jl. Was ik erbij; bij de presentatie van het winnende plan voor het woningbouwplan _Het Burgje`. Oord was de historische boerderij uit 1551; het centrum van het nieuwbouwplan.Voor mij was het belangrijk te ervaren welke toekomst de historische boerderij tegemoet gaat. Geruststellend was dat hiervoor een plan geschreven is; teleurstellend om zo meer de inhoud van dit plan. Een korte reflectie.

De gemeente Bunnik ging destijds ambitieus van start met een nieuwe wijk voor Odijk van circa 100 hectare. Om bepaalde redenen, die inmiddels alweer zijn achterhaald, wordt het plan stilgelegd en wordt geprobeerd uit de 'scherven' nog iets toonbaars te maken: een woonwijk van 6,5 ha. Wanneer je uit een volle gezonde appel een stuk uitsnijdt, zal het uitgesneden deel nauwelijks nog iets van de oorspronkelijkheid tonen en met de rest van de appel gaat het daarna ook niet meer goed. Waarnaar dat leidt? Daarvoor heeft Wim Sonneveld als Nikkelen Nelis ons destijds in de laatste zin van het refrein al gewaarschuwd.

Nijenhuis, een bouwfirma uit Enschede, verstaat de kunst goed een plan en presentatie naar de mond van de opdrachtgever te schrijven. Op het eerste - naieve - gezicht is het een aardig plan, maar wie dieper kijkt vind al snel haarscheuren en ernstige gebreken in het fundament. Nijenhuis is het in eerste instantie te doen om de gunning en het eigendomrecht van de grond. Een veel reeeler plan wordt daarna wel geschreven, maar dat zal weinig meer weghebben van het origineel.

HAKEN EN OGEN De invulling van de nieuwe bestemming van Het Burgje is onrealistisch. De exploitatie van een tweede ‚pierenbad' in Bunnik is niet haalbaar, evenzo staan de opbrengsten van een B&B en een kinderdagverblijf niet in verhouding tot de exploitatiekosten van de te restaureren hofstede. De verkeersontsluiting van het gebied wordt door het wegvallen van de rondweg problematisch. Het verkeer van de wijk wordt 100 m voor de stoplichten op een toch al volle Burgweg geperst en vervolgens op een volle N229. Hoe het landbouwverkeer bij de aangrenzende grondstukken moet komen is met een afsluiting van de Weteringsdijk en Vinkenburgweg een raadsel. Door de nieuwe woonwijk lijkt me geen optie. Er is niet nagedacht over de mogelijkheden tot onderhoud door het hoogheemraadschap van de bestaande watergangen in het woongebied, zoals de Vlowijkerwetering. Het behoud van archelogische en cultuurhistorische plekken is ten dele volledig foutief. De direkte omgeving van Het Burgje is veel waardevoller dan een paar verwaarloosde fruitbomen ten noorden ervan.

Blijft de vraag hoe men de manko's van het plan verwerkt en wat dit betekent ten opzichtet van van het oorspronkelijke plan; voor de hofstede Het Burgje en de open cultuurhistorische plekken? ‚Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is ook hier het motto. De gemeente doet er beter aan een goed samenhangend plan te laten opstellen door een deskundig planbureau en bij onvoldoende huidig politiek draagvlak voor realisatie van het plan ineens, te kiezen voor een gefaseerde realisatie. Hiermee wordt een versnipperd en onsamenhangend geheel voorkomen. Verder raad ik aan dit proces als gemeente zo snel mogelijk op te starten, voordat een andere overheid het heft in handen neemt en men de regie kwijt is. Dat was toch de oorspronkelijke reden voor het plan Odijk-West.

Hermanus H.P. Mocking, geboren op Het Burgje

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie