College: geen bezwaar tegen luidklok

25 mei 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK De kans dat de klok van de voormalige kerk De Gaarde op de algemene begraafplaats terecht komt, wordt steeds groter. De gemeente heeft besloten geen bezwaar te hebben.

Agnes Corbeij

Het kerkbestuur van de Protestantse Gemeente Bunnik spreekt al lange tijd de wens uit om de klok te behouden voor de Bunniske gemeenschap. Gert Rietveld, voorzitter van het college van kerkrentmeesters: "De klok heeft van 1963 tot 2015 in Bunnik geluid. Het zou mooi zijn om een nieuwe plek te vinden in het dorp waar hij weer kan luiden."

GEEN BEZWAAR Rietveld ging met de burgemeester in gesprek. burgemeester en wethouders besloten op 10 mei geen bezwaar te hebben tegen het plan om de klok op de algemene begraafplaats te gaan gebruiken als luidklok. Rietveld: "Ik wilde eerst weten of de gemeente geen bezwaar had, het is immers gemeentegrond. Nu we dat weten, kunnen we verder."

Het beheer van de begraafplaats in Bunnik wordt sinds 2015  gedaan door de stichting Algemene Begraafplaats Odijk, bestaande uit vrijwilligers. Deze club heeft ervaring met het plaatsen van een luidklok. De Vrienden van de Begraafplaats namen het initiatief om een luidklok op de openbare begraafplaats in Odijk te plaatsen. Met behulp van vele sponsoren kwam die wens uit. Deze klok werd echter van buiten de gemeente gehaald, uit Maassluis.

ERVARING De stichting staat positief tegenover het plan. Voorzitter Stefan Poelman: "We hebben al een aantal gesprekken gevoerd en wij willen graag helpen. We hebben alle ervaring die we in Odijk hebben opgedaan al gedeeld, wat betreft sponsoring en tekening van de klokkenstoel." De stichting gaat verder geen actieve rol spelen in het geheel. "Die ligt bij de Bunnikse gemeenschap en de kerk."

Rietveld gaat over enkele maanden verder met dit project: "Na de zomergaan we een draaiboek maken met een plan van aanpak en dan gaan we dat uitvoeren." De grootste uitdaging is financieel. De klok is gratis, maar de klokkenstoel moet gemaakt en geplaatst worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie