Kak en kakkers

23 mei 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Ik sta met de kunstgrasschoen van mijn zoon in mijn handen. Hij heeft in de poep getrapt op een speelveldje bij de hockeyclub. Kan gebeuren. 40% van de hondenbezitters schijnt de behoefte niet op te ruimen. In Nederland wonen er ruim 1,5 miljoen geregistreerde honden, waarvan er naar schatting circa 750 in Bunnik wonen. Tja, dan laten er 300 her en der wel eens wat liggen.

Ik moet niet zeuren. Hondenbezitters betalen voor hun huisdier. In Bunnik kost een hond € 87,65 per jaar aan hondenbelasting. Samen met Zeist en De Bilt is Bunnik daarmee één van de duurste gemeenten voor trouwe viervoeters. Zo halen we elk jaar tienduizenden euro's op aan hondenbelasting - geld dat de gemeente vrij mag besteden.

In de regel zet Bunnik de inkomsten uit hondenbelasting in ter bestrijding van hondenoverlast, zoals het opruimen van poep. Poepzakjes worden aangeboden en hondenuitlaatveldjes worden ingericht en opgeruimd, maar onder de streep houdt de gemeente er vast geld aan over. Waar zullen we dat eens aan uitgeven?

Wel een mooi verdienmodel; je laat de mensen de poep zelf opruimen en je laat ze belasting betalen voor het opruimen van poep. En alleen voor honden moet worden betaald. Andere huisdieren gaan vrijuit. Vreemd, omdat juist katten wildkakken. De komende tijd worden de inkomsten uit de hondenbelasting verder geoptimaliseerd. Controleurs gaan Bunnik rond en trekken niet-geregistreerde honden aan hun staart: nog meer zakgeld voor de gemeente.

Ik verwijder de laatste poepresten van de sportschoen onder de kraan. Als je dan toch geld over hebt, waarom gebruik je het niet als aanbetaling voor een tweede hockeyveld? De club barst uit haar voegen en heeft laatst massaal uitgepakt om de gemeente om een bijdrage voor een tweede veld te vragen. Uit de hondenbelasting? Ja. Want tot dusver heeft de hockeyclub al haar eigen shit zelf opgeruimd en hockeyers rennen toch ook graag achter een balletje aan? Zo heb je in plaats van kakken en wateren op een uitlaatveld, uitgelaten kakkers op een waterveld.

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie