Brandweer Bunnik rukt uit met AED

4 mei 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Vanaf 4 mei 12.00 uur rukt brandweerpost Bunnik uit bij reanimaties. In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak eerder ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie dan een ambulance.

Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Vanaf 4 mei wordt bij een dergelijke melding in bovenstaande gebieden ook de brandweerpost gealarmeerd. Dit omdat de brandweer vaak zeer snel ter plaatse kan zijn bij een vermoedelijke reanimatie. Als een ambulance direct beschikbaar is in de buurt wordt de brandweer overigens niet gealarmeerd.

De meest opvallende verandering die zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien zal zijn bij een reanimatie. Deze rijdt met zwaailicht en sirene aan in dit geval. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen.

Uit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten.

Het Algemeen Bestuur (AB) van de VRU heeft besloten dat alle brandweerposten in de provincie op onwelwordingen gaan rijden. De invoering vindt gefaseerd plaats. Reeds 47 van de 67 brandweerposten zijn al operationeel, later dit jaar volgen ook de andere brandweerposten. (Bron: VeiligheidsRegio Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie