Iris is de beste spreker

22 april 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

WERKHOVEN Iris Beijer (17) uit Werkhoven won de nationale finale van de GNE Public Speaking Awards 2016. In verschillende rondes liet zij aan de jury en het publiek zien dat ze een zeer goed betoog kan houden in het Engels.

Agnes Corbeij

Iris zit in 5 VWO op De Breul in Zeist. In haar vrije tijd maakt ze graag muziek en ze treedt ook regelmatig op als zangeres. Op een podium staan  is voor Iris geen enkel probleem. "Ik vind het superleuk om voor een grote groep mensen te spreken of te zingen. Hoe kleiner de groep, hoe spannender ik het juist vind. Ik vind het ook leuk om te zien als anderen nadenken over wat ik zeg. Ik wil misschien rechten gaan studeren."

GNE Haar docent spoorde haar aan om mee te doen met deze wedstrijd. Deze wordt elk jaar georganiseerd door het Genootschap Nederland-Engeland (GNE). Deelnemers zijn allemaal tussen de 16 en 20 jaar oud. Iris kreeg een keuze uit vijf stellingen. "Daarvoor moest ik een speech van vier minuten voorbereiden in het Engels."

Iris koos de stelling: 'These are the best of times, these are the worst of times.' "Ik heb hem vrij geïnterpreteerd en ben ingegaan op het milieuprobleem en hoe egoïstisch we daarnaar kijken. De strekking van mijn verhaal was dat als mensen praten over het 'redden van de wereld', we eigenlijk alleen bezig zijn met het bestaan van de mens langer laten duren. Na mijn betoog kreeg ik vijf minuten lang vragen van de jury."

IMPROVISATIE Het spannendste vond Iris de halve finale. "Toen moesten we gaan improviseren. Dat vind ik veel moeilijker. We kregen een kwartier de tijd om een speech voor te bereiden, over een nieuw thema."

De finale was in Breda, op de Koninklijke Militaire Academie. Iris won de publieksprijs en de juryprijs. Haar overtuigingskracht werd geprezen. Ze mag nu naar de internationale ronde in Londen. "Ik heb heel lang zitten twijfelen, want het valt precies in de werkweek van school naar Rome. Daar leef ik al vijf jaar naartoe. Ik heb de knoop doorgehakt en heb besloten niet naar Londen te gaan."

Hoe het kan dat Iris zo goed Engels spreekt, weet ze zelf ook niet zo goed. "Misschien helpt het dat ik tot mijn vierde jaar in de Verenigde Staten heb gewoond. Ik praatte toen zelf nog niet zoveel, maar ik heb wel veel Engels gehoord."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie