William dook onder in de Witte Huisjes

22 april 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK De Tweede Wereldoorlog is alweer 71 jaar geleden en steeds minder mensen kunnen uit eerste hand vertellen over die tijd. Historicus Henk Blok sprak in maart met een van hen die dat nog wel kunnen. William, inmiddels 93 jaar oud, wilde nog eensmaal langs de plekken waar hij ondergedoken zat in de oorlog. De Witte Huisjes en de Oude Dorpskerk. Henk Blok schreef er een verhaal over.

Agnes Corbeij

Hij vertelt over William, die niet met zijn volle naam in de publiciteit wil, en hoe hij vanuit Engeland met de parachute boven Nederland gedropt werd om inlichtingen te verzamelen voor de Engelsen. William duikt onder in de Witte Huisjes in Bunnik en slaapt zelfs een week in de Oude Dorpskerk. De Duitsers houden wacht bij de brug en het wordt hem te heet onder de voeten.

In een boot op de Kromme Rijn wordt hij bestookt met granaten en om te ontkomen ademt hij door een rietje, onder water. Uiteindelijk komt hij via Zeist bij zijn ouders in Bilthoven terecht. Na de oorlog ging William terug naar Engeland. Hem werd verzocht zich in te zetten voor een organisatie die zich bezighield met het opzetten van handelsbetrekkingen met Zuid-Amerika. Hij emigreerde daarom naar Chili.

TERUG William is inmiddels 93 jaar oud en wilde graag nog eenmaal terug naar de plek waar hij deze heftige periode meemaakte. Hij sprak met Wim van Ettekoven - de kleinzoon van een van de mensen die hem in de oorlog hielpen - en Henk Blok. Samen gingen ze de verschillende plekken af en William vertelde openhartig. Zijn volledige verhaal staat komende week in de papieren versie van het Bunniks Nieuws.

De familie van William hoopt ook dat er mensen zijn die zich nog iets kunnen herinneren, bijvoorbeeld van de aanval met handgranaten op het bootje in de Kromme Rijn, of wie de familie was waarbij hij in Zeist aanklopte. Dit kunt u doorgeven via groentje@bdu.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie